Saliemelk

saliemelk

Saliemelk werd vroeger veel gedronken voor het slapen gaat. Salie heeft namelijk een kalmerende werking. Jansalie is een bekende bijnaam, hetgeen betekend dat iemand geheel futloos is geworden door het overmatig gebruik van salie.

De Oorsprong

Saliemelk, een combinatie van melk en salie, vindt zijn oorsprong in de Europese volksgeneeskunde. Salie, bekend om zijn medicinale eigenschappen, werd traditioneel gebruikt om een reeks kwalen te behandelen, van keelpijn tot spijsverteringsproblemen. De combinatie met warme melk was niet alleen een manier om de kruiden te consumeren maar ook een manier om een rustgevende en verwarmende drank te creëren.

Ingrediënten saliemelk:

 

  Product:   

saliemelk

  salie  salie
  melk  melk
  suiker suiker
  aardappelmeel aardappelzetmeel

Bereidingswijze:

  • Laat verse of gedroogde salie in melk – op twee pinten melk voor twee en een halve cent salie – aftrekken.
  • Voeg suiker naar smaakt toe.
  • Bind de melk desgewenst iets bij met aangemengde aardappelmeel.

De Rol van Saliemelk in het Dagelijks Leven

In grootmoeders keuken was saliemelk meer dan een drank; het was een huismiddeltje dat met liefde en zorg werd bereid, vooral in de koudere maanden of wanneer iemand zich niet lekker voelde. Het was een symbool van zorgzaamheid en de helende kracht van de natuur.

Op nagenoeg dezelfde wijze worden de volgende dranken bereid:

  • rozemarijnmelk
  • kaneelmelk
  • saffraanmelk
  • citroenmelk
  • vanillemelk
  • anijsmelk
KokenKoken