
Aan zelfrijzend bakmeel wordt in de fabriek al een rijsmiddel toegevoegd, wordt het echter lang bewaard dan kan de rijzende werking verminderen. Vandaar dat onze grootmoeders en ook nu nog wel een enkele moeder, bakpoeder zelf maakten en elke keer er iets van aan de bloem toevoegden. Het toevoegen van dubbelkoolzure soda zonder meer werd ook (en wordt soms nog) wel gepropageerd.
Doe dit echter nooit wanneer ook eieren in het gebak verwerkt worden. Er ontstaat dan namelijk een onaangename sodasmaak en het gebak kan verkleuren.
Ingrediƫnten bakpoeder:
Hoeveelheid: | Product: | Product kopen: | |
1 deel | dubbelkoolzure soda | ||
1 deel | wijnsteenzuur of kremartart | ||
1 deel | rijstebloem of maizena | ![]() ![]() |
Bereidingswijze:
- Meng genoemde stoffen dooreen, zeef ze en bewaar het verkregen bakpoeder droog in een goed afgesloten potje. Voeg aan 100 gram bloem 1 theelepel bakpoeder toe.