
Peenkoek staat ook bekend onder de naam wortelkoek.
Ingrediënten peenkoek:
Hoeveelheid: | Product: | ||
1 | beschuit | ||
200 g | oud brood | ||
200 g | geraspte worteltjes | ||
200 g | amandelpers | ||
5 | eieren | ||
geraspte citroenschil | |||
200 g | suiker | ||
100 g | gesmolten boter |
Bereidingswijze peenkoek:
- Vet een springvorm in en bestrooi deze met gestoten beschuit.
- Week het brood, waarvan de korstjes werden afgesneden, in ruim water, knijp het uit en maak het met een vork fijn.
- Meng nu dit brood met de geraspte worteltjes, de amandelpers (te vervangen door 100 gram gemalen amandelen en 100 gram suiker), de eierdooiers, de geraspte citroenschil, de suiker en de gesmolten boter.
- Kluts de eiwitten, vouw ze eronder, hetgeen hetzelfde betekent als meng ook deze er voorzichtig door.
- Doe alles in de geprepareerde vorm en bak de peenkoek in een vrij warme oven (200°C, stand 4) in een uur gaar en bruin. De massa kan ook in een goed ingeboterde, met beschuit bestrooid warme puddingvorm worden gedaan en in een waterbad worden gekookt.