Advocaat

Advocaat, een rijke en romige drank gemaakt van eieren, suiker, en alcohol, is een klassieker uit grootmoeders tijd. Advocaat is geschikt voor lichte drinkers en was vroeger een echte vrouwendrank. Vrouwen lepelden meestal één à twee glaasjes leeg. Tegenwoordig komt het ook steeds meer voor dat mannen advocaat ‘drinken’. Het is uitgegroeid tot een heerlijke gelegenheidsdrank. Vooral op verjaardagen, pasen en kerst wordt het veel gedronken.

Ingrediënten advocaat:

Hoeveelheid:  Product:     
8 eierdooiers ei

advocaat

200 g suiker suiker
½ vanillestokje vanillestokjes
½ l brandewijn brandewijn
Benodigdheden:

Bereidingswijze advocaat:

  • Scheid bij de 8 eieren het eigeel van het eiwit.
  • Klop de eierdooiers met de suiker en de zwarte zaadjes van een half vanillestokje. De zwarte zaadjes krijg je eruit door het vanillestokje te splijten en met een puntig mesje het merg eruit te halen.
  • Klop het vervolgens zolang tot de gele massa, dik, licht van kleur en schuimig is.
  • Klop de brandwijn erbij en laat het al kloppende in een waterbad of op de laagste stand van de kleinste elektrische kookplaat binden.
  • Voorkom werkelijk koken, de advocaat is goed zodra ze ‘lobbig’ is geworden.
  • Bewaar ze in zeer goed schoongemaakte flessen, mits goed afgesloten is advocaat enkele maanden houdbaar.

Serveertip: Doe op de advocaat een toefje slagroom en serveer het met een lepeltje.

Culturele Betekenis

Het maken van advocaat was niet alleen een culinaire activiteit, maar ook een manier om familietradities door te geven. Het samen bereiden en genieten van advocaat bracht generaties samen en versterkte familiebanden.