Negen van de tien tulbanden werden vroeger van een fijn gistdeeg gemaakt.
Ingrediënten tulband (variatie 2):
Hoeveelheid: | Product: | ||
250 g | bloem | ||
1 tl | zout | ||
2 | eieren | ||
geraspte schil van citroen | |||
15 g | gist | ||
1 el | suiker | ||
1 dl | rauwe melk | ||
50 g | gesmolten boter | ||
100 g | krenten | ||
50 g | rozijnen | ||
50 g | sucade |
Bereidingswijze:
- Boter een tulbandvorm goed in.
- Doe de bloem en het zout in een kom.
- Mak er een kuiltje in.
- Breek daar de eieren in.
- Doe de met de suiker en iets lauwe melk aangemengde gist erbij.
- Roer er van het midden uit, onder toevoeging van de rest van de melk en de gesmolten boter, een stijf beslag van.
- Besla het totdat je blazen ziet.
- Laat het beslag dicht gedekt tenminste een uur rijzen.
- Hetzij op een hoekje van het fornuis, hetzij in een bak met handwarm water, hetzij in een lauwe oven.
- Prepareer ondertussen het vulsel, was krenten en droog ze op een doek, was de rozijnen alleen indien dit noodzakelijk is en snij de sucade in snippers.
- Meng het vulsel met elkaar en met een eetlepel bloem.
- Werk het vulsel door het beslag, doe dit over in de vorm en laat het in de vorm nog ongeveer een half uur rijzen.
- Waarna de tulband in een warme oven (225°C, stand 4) in een halfuur tot drie kwartier gaar gebakken wordt.