Soepen

soepen

Soepen bereiden is iets van alle tijden. Eeuwenlang werd de soeppot boven het vuur gehangen of te vuur gezet. In de pot werd al datgeen gedaan, dat voorhanden was, voornamelijk vlees en groenten en kruiden en later ook bindmiddel. Er werden meest voedzame soepen – maaltijdsoepen – gekookt, ook fijnere soepen, dinersoepen waren bekend.

Zoals zoveel zaken deze eeuw door de vooruitgang van de techniek werden beïnvloed, veranderde ook de wijze van soep koken nogal drastisch.

Eerst kwamen er vleesextracten, die de bouillon konden vervangen van o.a. Liebig, Cibil, Nieuwenhuizen, Knorr en Maggi.

De vorm waarin dit extract in de handel kwam verschilde, zo was er vloeibaar vleesextract en vast vleesextract. In het begin waren het kostbare zaken, maar later kwamen die kleine blokjes, algemeen bekend als ‘Maggiblokjes’.

Na de tweede wereldoorlog verdwenen de kleine bouillonblokjes vrijwel om plaats te maken voor de bouillontabletten, terwijl een groot assortiment soepen in zakjes en pakjes en blikken op de markt kwam. Door het gemak dat al deze producten bieden en door de steeds stijgende vleesprijs komt het niet zo vaak meer voor dat er nog zelf bouillon wordt getrokken, of dat iemand zijn ziel in een pan zelf gecreëerde soep legt. Jammer, want soep maken, schenkt veel voldoening.

In de rubriek soepen vind je de ouderwetse recepten van verschillende thans vaak kant en klaar gekochte soepen en van enkele specifieke soepen uit grootmoeders tijd.