Dranken

In de tijd van onze grootmoeders waren de beschikbare dranken en de manieren waarop deze werden bereid vaak heel anders dan wat we vandaag de dag gewend zijn. Veel van deze dranken waren niet alleen verfrissend en voedzaam, maar hadden ook een culturele en soms medicinale waarde. Dit artikel neemt een duik in de wereld van traditionele dranken uit grootmoeders tijd, waarvan sommige nog steeds populair zijn, terwijl andere in de vergetelheid zijn geraakt.

Typische Dranken uit Grootmoeders Tijd

  1. Kruideninfusies en Theeën: Kruideninfusies waren zeer gebruikelijk. Mensen maakten thee van verse of gedroogde kruiden, bloemen en planten die ze zelf verzamelden of in hun tuin kweekten. Kamille, munt, linde en salie waren populaire keuzes, vaak gedronken voor hun helende eigenschappen.
  2. Huisgemaakte Limonades en Vruchtensappen: In een tijd waarin commercieel geproduceerde frisdranken niet algemeen beschikbaar waren, maakte men vaak zelf limonade en vruchtensappen. Deze werden bereid met vers fruit, suiker en water, en boden een verfrissend alternatief op warme dagen.
  3. Melkdranken: Karnemelk, een bijproduct van boterbereiding, was een veelgedronken drank. Ook werden dranken gemaakt door melk te mengen met ingrediënten zoals honing, kruiden of zelfs alcohol.
  4. Alcoholische Dranken: Zelfgemaakte wijnen en bieren waren een vast onderdeel van het dieet in grootmoeders tijd. Vruchtenwijn, gemaakt van bessen of andere vruchten, en huisgebrouwen bier waren gebruikelijk, vooral op het platteland.
  5. Fruit- en Kruidenlikeuren: Het zelf maken van likeuren door vruchten of kruiden te laten trekken in alcohol was een populaire manier om dranken met een langere houdbaarheid te creëren. Deze likeuren werden vaak gebruikt als digestieven of als huismiddeltjes.
  6. Warm Water met Honing en Citroen: Een eenvoudig maar effectief middel tegen verkoudheid en keelpijn was warm water met honing en citroen. Dit was niet alleen verzachtend, maar bood ook vitamine C en antibacteriële voordelen.

De Culturele en Sociale Rol van Deze Dranken

Deze traditionele dranken waren meer dan alleen een manier om de dorst te lessen. Ze speelden een rol in sociale rituelen, familiebijeenkomsten en feestelijke gelegenheden. Ze waren ook een weerspiegeling van de seizoenen, met bepaalde dranken die typisch waren voor bepaalde tijden van het jaar.

Conclusie

De dranken uit grootmoeders tijd herinneren ons eraan hoe onze voorouders gebruik maakten van de natuurlijke bronnen die voorhanden waren, en hoe ze deze transformeerden in heerlijke en soms geneeskrachtige dranken. Het herontdekken van deze traditionele dranken biedt niet alleen een rijke smaakervaring, maar ook een kans om de connectie met het verleden en de natuur te herstellen.

Kandeel

Kandeel werd vroeger door kraamvrouwen gedronken vanwege zijn versterkende en heilzame werking. Kijk hier voor het originele recept!

kandeel
wit
wit
saliemelk

Saliemelk

Saliemelk is een heerlijke drank om te drinken voordat je gaat slapen.
Lees snel verder

chocolademelk

Originele chocolademelk maken

Na een zware of koude dag is er niets lekkerder dan beker chocolademelk. Het is makkelijk te maken. Kijk hier voor het recept!

Bisschop

Bischop(swijn) wordt veel gedronken rond sinterklaas en kerst. Het is ook makkelijk om het zelf te maken. Kijk hier voor het originele grootmoeders recept

bisschop
KokenKoken
morellen op brandewijn
Morellen op brandewijn

Vanaf juni is het morellentijd. Het is dan heerlijk om zelf morellen op brandewijn te maken. Kijk hier voor het recept.