Afkortingen

Afkortingen worden vaak gebruikt als je in een kookboek of ergens anders een recept doorleest. Als je je aan deze culinaire afkortingen en onbekende maten houdt, zal je recept precies worden zoals je verwacht.

Hieronder staan veelgebruikte kookafkortingen omgesomd en de maateenheden die erbij horen.

Afkorting: Maateenheid: 

afkortingen

°C Celsius
°F Fahrenheit
avg gemiddelde
C / c kopje
ca. circa / bij benadering
el, T, TB, Tbl, Tbsp eetlepel
fl oz vloeibare ounce
dl deciliter
g gram
in. inches
kg kilogram
L / l liter
ml milliliter
No. / # aantal
oz ounce
pond pond
pt pint
qt quart
t, tsp, tl theelepel
vol volume

Pas op: In sommige kookboeken kan verwarring ontstaan, omdat ze de letter ‘T’ en ’t’ gebruiken. Echter is hier een groot verschil in en dienen deze niet door elkaar gehaald te worden.

Nu je de meeste kookafkortingen weet, is het ook belangrijk om te weten welke hoeveelheid het precies is. Dit zal hieronder opgesomd worden.

Maateenheid: Hoeveelheid:
1 borrelglas 20 ml
1 dessertlepel 10 ml
1 diep bord 250-350 ml
1 eetlepel 15 ml / 15 gram
1 gram 0,3 oz
1 inches 2,54 cm
1 kilogram 2,2 pound
1 kopje 240 ml
1 likeurglas 25 ml
1 liter 4,2 koppen
1 mespunt 3-4 snuifjes
1 ons (NL) 0,1 kg
1 ounce (EN) 28,3 gram
1 pond (NL) 500 gram
1 pound (EN) 453 gram
1 pint 473 gram
1 quart 946 gram
1 sherryglas 80 ml
1 snuifje datgene wat je tussen duim en wijsvinger krijgt
1 soepkop 250 ml
1 theelepel 5 ml / 5 gram
1 vloeibare ounce 30 ml
1 waterglas 250 ml
1 wijnglas 125-135 ml

Vandaag de dag wordt er in de keuken veel gebruik gemaakt van maatlepels en maatbekers. De correcte hoeveelheden zijn hierop al aangegeven.