Beschuit

beschuit

Beschuit is een traditioneel Nederlands voedingsmiddel. De textuur van beschuit is vergelijkbaar met die van een droge cracker, maar het heeft een lichtzoete smaak. Zowel volwassenen als kinderen genieten ervan en het wordt beschouwd als een basisvoedingsmiddel in de Nederlandse keuken.

Beschuit

Beschuit is een zeer droge vorm van brood en is licht verteerbaar. Het kan vergeleken worden met geroosterd brood, maar het is niet hetzelfde. Veel mensen kennen het van de tradtie bij een geboorte, waar vaak beschuit met muisjes getrakteerd wordt. Beschuit is echter ook zeer breekbaar, maar dat maakte onze grootmoeders niet uit, want ook gebroken beschuit kan nog prima gebruikt worden. Lees hieronder verder.

Beschuit was vroeger onmisbaar in de keuken. Het werd vaak gebruikt door grootmoeders in de keuken vanwege zijn veelzijdigheid en lange houdbaarheid. Naast de beschuitbus stond de vijzel klaar, zodat op ieder moment een of meerdere beschuiten fijn gestoten of gestampt konden worden.

Waarvoor werden beschuitkruimelsbeschuit gebruikt?

Gestoten of gestampte beschuiten werden o.a. gebruikt om:

  • soepen en sausen dikker te maken
  • het nat van een groente te binden
  • vormen, nadat ze ingevet waren, te bestrooien
  • over een schoteltje te strooien zodat er in de oven een mooi korstje op kwam
  • Beschuitkruimels als paneermeel: Grootmoeders gebruiken vaak verkruimelde beschuit als een alternatief voor paneermeel bij het bakken van bijvoorbeeld schnitzels of kip. De verkruimelde beschuit geeft een knapperige textuur aan de gerechten.
  • Beschuitkruimels als vulling: In sommige traditionele recepten gebruiken grootmoeders beschuitkruimels als vulling voor gebak, zoals appeltaart of pudding. De kruimels voegen structuur en smaak toe aan de vulling.
  • Beschuit als basis voor toetjes: Beschuit wordt soms gebruikt als basis voor toetjes, zoals de klassieke trifle. In een trifle worden laagjes beschuit afgewisseld met fruit, custard en slagroom om een heerlijk en eenvoudig dessert te creëren.
  • Beschuitkruimels als bindmiddel: Beschuitkruimels kunnen dienen als een bindmiddel in recepten, zoals gehaktballen of gehaktbrood. Ze absorberen vocht en helpen de ingrediënten bij elkaar te houden.
  • Beschuit met boter en suiker: Een eenvoudige maar heerlijke traktatie die grootmoeders vaak maken, is het besmeren van beschuit met boter en bestrooien met suiker. Dit wordt dan als een snel tussendoortje gegeten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe grootmoeders beschuit in de keuken kunnen gebruiken. De veelzijdigheid en langere houdbaarheid maken het een handig ingrediënt dat gemakkelijk kan worden gebruikt bij het koken en bakken.

Leuk weetje: Kinderen kregen vroeger vaak beschuitpap als ontbijt. Er werden dan één of twee beschuiten in een bord met warme melk geweekt. Vervolgens werd er nog wat suiker en kaneel aan toegevoegd en de kinderen hadden een heerlijk ontbijt.