Hoe aardewerk pannen sterk te maken

aardewerk pannen

Aardewerk pannen werden vroeger veel in de keuken gebruikt en hebben nog steeds een nostalgische en traditionele uitstraling in de keuken. Grootmoeders maakten gebruik ervan gebruik, omdat ze nog geen gewone potten en pannen hadden zoals we dat vandaag de dag kennen.

Reden aardewerk potten

In vroegere tijden werden aardewerk pannen veelvuldig gebruikt in de keuken, vooral in traditionele huishoudens en landelijke gemeenschappen. Hier zijn enkele redenen waarom aardewerk pannen populair waren in het verleden:

  1. Beschikbaarheid van grondstoffen: Klei, het belangrijkste materiaal voor aardewerk pannen, was gemakkelijk verkrijgbaar in veel regio’s. Lokale ambachtslieden konden klei winnen en potten en pannen vormen zonder veel kosten.
  2. Thermische eigenschappen: Aardewerk heeft uitstekende thermische eigenschappen. Het kan warmte vasthouden en geleidelijk aan voedsel afgeven, waardoor gerechten langzaam kunnen sudderen en de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Dit was vooral handig in een tijd waarin koken vaak gebeurde op open vuur of met houtkachels, waarbij het reguleren van de temperatuur een uitdaging kon zijn.
  3. Traditionele kookmethoden: Veel van de traditionele recepten en kookmethoden die van generatie op generatie werden doorgegeven, vereisten het gebruik van aardewerk pannen. Bijvoorbeeld het bereiden van stoofschotels, soepen, sauzen, en het inleggen van voedsel. Aardewerk pannen waren geschikt voor langzaam koken op een laag vuur, waardoor gerechten smaakvol en mals werden.
  4. Economisch: Aardewerk pannen waren over het algemeen goedkoper in vergelijking met pannen gemaakt van metalen zoals koper of gietijzer. Ze waren betaalbaar voor veel mensen en konden gemakkelijk worden vervangen als ze beschadigd raakten.

Hoewel aardewerk pannen tegenwoordig minder vaak worden gebruikt in moderne keukens vanwege de opkomst van andere materialen zoals roestvrij staal en anti-aanbakpannen, blijven ze een waardevol onderdeel van culinaire tradities en kunnen ze nog steeds worden gewaardeerd om hun unieke kookeigenschappen en nostalgische waarde.

Hoe werden aardewerk potten gemaakt?

Aardewerk potten en pannen werden hoofdzakelijk gemaakt van klei uit de dichtbijzijnde rivier. Ze werden dan ter plekke gemaakt, gedroogd en gebakken. Hierdoor zijn er veel verschillende kleuren, vormen en grootte van aardewerk pannen.

Aardewerk pannen sterk maken

Om een aardewerk pan sterk te maken was je hem voor gebruik met koud water. Zet hem vervolgens een halve dag goed ondergedompeld in een tobbe met koud water. Laat ze daarna 12 uur in de open lucht drogen. Wrijf dan de buitenzijde in met spekzwoerd. Verwarm de pan in het begin slechts zacht, zodat ze langzamerhand aan grote hitte kan wennen.

Opzoek naar aardewerk pannen?

Bekijk hier het overzicht.