Hoe druiven te bewaren

druiven bewaren

In grootmoeders tijd werden druiven op verschillende manieren bewaard om ze langer vers en eetbaar te houden. Hier zijn enkele methoden die in die tijd werden gebruikt:

Hoe druiven te bewaren?

Besla een lat met spijkers op zulk een afstand van elkaar dat de druiven vrij daaraan kunnen hangen. Mooie droge trossen worden in dier voege afgesneden dat er nog een rankje aanblijft. Steek op de afgesneden punten van elke tros een duurzame appel. Ook wel werden de punten afgelakt met zegellak. Hang de trossen aan de bespijkerde lat op een hoge en donkere plaats of in een kast. Zorg dat er geen ‘adem’over komt.

Andere mogelijkheden hoe onze grootmoeders druiven bewaarden.

  • Inmaken: Een veelgebruikte methode was het inmaken van druiven in suikersiroop of azijn om ze langer houdbaar te maken. De druiven werden in potten of flessen gedaan, bedekt met de siroop of azijn en vervolgens goed afgesloten. Deze inmaaktechniek zorgde ervoor dat de druiven langer bewaard konden worden zonder bederf.
  • Drogen: Druiven werden ook gedroogd om ze te conserveren. Dit werd gedaan door de druiven op een droge, goed geventileerde plaats te leggen of op te hangen. Na verloop van tijd droogden ze uit en konden ze langere tijd bewaard worden. Gedroogde druiven, ook wel rozijnen genoemd, waren een populaire snack en werden ook gebruikt in verschillende recepten.
  • Inmaak in alcohol: Een andere methode om druiven te bewaren was door ze in alcohol in te maken, zoals in wijn of brandewijn. De druiven werden in een pot of fles gedaan en bedekt met de alcohol. Dit zorgde ervoor dat de druiven langer vers bleven en de smaak van de alcohol opnamen, waardoor ze een speciale delicatesse werden.
  • Opslag in een kelder: In grootmoeders tijd had bijna elk huis een kelder, waar voedsel kon worden bewaard in een koele en donkere omgeving. Druiven werden vaak in kelders opgeslagen, waar de temperatuur en vochtigheid gecontroleerd waren, waardoor ze langer vers bleven.
  • Het bewaren van druiven in grootmoeders tijd was een belangrijke manier om te genieten van deze vrucht, zelfs buiten het seizoen. Deze traditionele methoden werden gebruikt om de druiven langer houdbaar te maken en ze te kunnen gebruiken in verschillende gerechten en als gezonde snacks.