Hoe een ijzeren (niet geëmailleerde) koekenpan te behandelen

ijzeren koekenpan

In grootmoeders tijd waren ijzeren koekenpannen een veelvoorkomend keukengerei dat in bijna elke keuken te vinden was. Ze waren geliefd vanwege hun duurzaamheid en de uitstekende warmtebehoud- en warmteverdelingseigenschappen.

Kenmerken ijzeren koekenpannen

Hier zijn enkele kenmerken en aspecten van ijzeren koekenpannen uit grootmoeders tijd:

Materiaal

IJzeren koekenpannen werden gemaakt van gietijzer, een zwaar en stevig materiaal dat bekend staat om zijn langdurige levensduur. Het was een populair materiaal voor het vervaardigen van kookgerei vanwege de robuustheid en warmtebehoudende eigenschappen.

Handvat

De handvatten van ijzeren koekenpannen in grootmoeders tijd waren meestal ook van gietijzer. Ze waren stevig en bevestigd aan de pan met klinknagels. Het handvat kon heet worden tijdens het koken, dus ovenwanten of pannenlappen waren vaak nodig bij het hanteren van de pan.

Onderhoud

IJzeren koekenpannen vereisten regelmatig onderhoud om ze in goede staat te houden. Na gebruik werden ze gereinigd met warm water en een borstel, zonder gebruik van zeep, omdat dit de seasoning kon aantasten. Vervolgens werden ze grondig gedroogd om roestvorming te voorkomen.

Seasoning

Het inbranden van de pan, ook wel seasoning genoemd, was een belangrijk onderdeel van het onderhoud van ijzeren koekenpannen. Dit hield in dat een dun laagje olie op de pan werd aangebracht en vervolgens werd verwarmd om een natuurlijke antiaanbaklaag te creëren en de pan te beschermen tegen roest.

Gebruik

IJzeren koekenpannen werden gebruikt voor verschillende kookmethoden, zoals bakken, braden, frituren en sudderen. Ze werden op verschillende soorten kooktoestellen gebruikt, zoals houtkachels, fornuizen op gas of kolen, en zelfs open vuur. Hun uitstekende warmtebehoud maakte het mogelijk om voedsel gelijkmatig te bereiden, zelfs bij lagere temperaturen.

Erfstuk

IJzeren koekenpannen werden vaak gekoesterd als erfstukken die van generatie op generatie werden doorgegeven. Ze konden een aanzienlijke levensduur hebben en waren geliefd om de nostalgische waarde en het gevoel van ambachtelijkheid dat ermee gepaard ging.

Hoewel moderne koekenpannen van andere materialen beschikbaar zijn, blijven ijzeren koekenpannen uit grootmoeders tijd populair bij mensen die houden van traditioneel koken en de voordelen waarderen die deze klassieke pannen bieden.

Hoe een ijzeren koekenpan te behandelen?

  • Bak er óf alleen zoete gerechten in óf alleen hartige.
  • Veeg de pan terstond na het bakken uit met papier.
  • Zet de pan vóór gebruik weer op het vuur, doe in de iets warme pan een eetlepel zout en schuur, met behulp van een prop papier, daar de pan mee uit.
  • Was de pan nooit.