Hoe gist te bewaren

gist bewaren


In grootmoeders tijd werd gist vaak bewaard op een andere manier dan tegenwoordig, aangezien moderne gist in de vorm van gedroogde korrels of instantgist beschikbaar is. Hier zijn enkele methoden die werden gebruikt om gist te bewaren in grootmoeders tijd:

Natuurlijke giststarter

In plaats van het kopen van commerciële gist, maakten veel mensen zelf een natuurlijke giststarter. Dit werd gedaan door een mengsel van water, meel en suiker te laten fermenteren. De gist in de omgeving zou de fermentatie op gang brengen en een actieve gistcultuur creëren. Deze giststarter werd regelmatig gevoed en gebruikt om brood en andere gebakken goederen te rijzen.

Gistdeeg bewaren

Gistdeeg kon worden bewaard voor gebruik op een later tijdstip. Na het kneden en rijzen van het deeg, werd het in een afgedekte kom geplaatst en koel bewaard, zoals in een koele kelder of koelkast. Het deeg kon gedurende enkele dagen worden bewaard en vervolgens worden gebruikt om brood of andere gerechten te bakken.

Gedroogde gist

Hoewel verse gist vaker werd gebruikt, was gedroogde gist ook beschikbaar in grootmoeders tijd. Het werd meestal verkocht in de vorm van brokken of korrels en kon langer worden bewaard. Om gedroogde gist te bewaren, werd het vaak in een luchtdichte container of glazen pot gedaan en op een koele, droge plaats bewaard, zoals een voorraadkast.

Het bewaren van gist in grootmoeders tijd vereiste zorg en aandacht om de levensvatbaarheid en activiteit van de gistcultuur te behouden. Het was belangrijk om de gist regelmatig te voeden en te gebruiken om de fermentatie-activiteit op peil te houden. Hierdoor kon gist lange tijd worden bewaard en gebruikt om heerlijke zelfgebakken producten te maken.

Hoe gist te bewaren

Giet water op de gist en schud dit goed door, laat de gist bezinken en giet het water af. Bewaar deze giststroop in gesloten flessen op een zeer koele plaats. Zulke gist is meestal na verloop van een maand nog zeer goed te gebruiken. Meng gist voor gebruik met een theelepel water.