Hoe vanillestokjes te gebruiken

vanillestokjes

Vanillestokjes, afkomstig van de vanille-orchidee, zijn een veelzijdig ingrediënt dat bekend staat om hun rijke, zoete en complexe aroma. Ze zijn een essentieel onderdeel van veel zoete gerechten, maar hun gebruik strekt zich verder uit dan alleen de keuken. Vanillestokjes werden veel gebruikt voor o.a. desserts. De vanillegeur is afkomstig van de stof vanilline, dat is een witte stof die aan de buitenkant van het vanillestokje zit. De witte stof ziet er ook nog wel eens uit als schimmel, maar is het niet. Als je dit wilt controleren kan je eraan ruiken. Als het dof en muf is, dan is het schimmel en kan je het stokje beter weggooien. Ook de zaadjes in het vanillestokje (vanillemerg) zijn zeer aromatisch. Deze kan je ook gebruiken.

Vanillestokjes efficiënt gebruiken

Vanille was een duur product, waardoor er erg zuinig mee om werd gegaan. Zo werden vanillestokjes in suiker bewaard. De geur van de vanille trekt zo in de suiker, waardoor deze niet zo verloren ging. Ook werden afgetrokken vanillestokjes nogmaals gebruikt. Er werd telkens een klein stukje van het stokje gebruikt, dat open gespleten werd. Het overige gedeelte werd Ze werden na gebruik gewassen, goed gedroogd en zorgvuldig weer opgeborgen in de suikerbus.

Hoe vanillestokjes te gebruiken in de keuken?

Als je vanillestokjes wilt gebruiken, kan je dit verschillende manieren doen.

  1. Extractie van Smaak: Om de volle smaak uit een vanillestokje te halen, snijdt men het stokje in de lengte doormidden en schraapt men de kleine zwarte zaadjes eruit. Deze zaadjes bevatten de intense vanillesmaak en kunnen direct aan desserts en gebak worden toegevoegd.
  2. Vanillesuiker: Vanillestokjes kunnen in een pot met suiker worden geplaatst om vanillesuiker te maken, ideaal voor bakken of om koffie en thee te aromatiseren.
  3. Infusie: Vanillestokjes zijn perfect voor het aromatiseren van melk of room, wat essentieel is voor recepten zoals crème brûlée of vanillepudding.

Toepassingen Buiten de Keuken

  1. Aromatherapie: De geur van vanille wordt vaak gebruikt in kaarsen, essentiële oliën en parfums vanwege zijn ontspannende en rustgevende eigenschappen.
  2. Natuurlijke Luchtverfrisser: Uitgeputte vanillestokjes kunnen worden gebruikt om een aangename geur in huis te verspreiden.
  3. Huidverzorging: Vanille-extracten worden soms gevonden in huidverzorgingsproducten, omdat ze antioxiderende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het kalmeren van de huid.

Bewaartips

  • Bewaar vanillestokjes op een donkere, koele plaats in een luchtdichte verpakking om hun aroma te behouden.
  • Oude of uitgedroogde vanillestokjes kunnen worden gerehydrateerd in warme vloeistoffen voor gebruik.

Duurzaamheid en Aankoop

Vanille is een van de meest arbeidsintensieve gewassen ter wereld. De prijs kan fluctueren, dus het is belangrijk om ethisch geproduceerde vanille te kopen die de boeren een eerlijke prijs geeft.

Creatieve Toepassingen

Ten slotte, wees creatief met vanillestokjes. Experimenteer met het toevoegen van vanillesmaak aan onverwachte gerechten zoals marinades voor vlees of zelfs in kleine hoeveelheden in hartige gerechten. De zoete, diepe smaak van vanille kan verrassend veelzijdig zijn.

Weetje: Aan de kleine zwarte puntjes, die je misschien slordig vindt staan in je gerecht, is te zien dat je èchte vanille gebruikte en niet je toevlucht nam tot een vervanging daarvoor.