Boerenmeisjes

boerenmeisjes

Boerenmeisjes, net als hun tegenhanger boerenjongens, zijn een nostalgisch en smaakvol erfstuk uit de Nederlandse keuken van onze grootmoeders. Het kan uit een klein glaasje gedronken worden, maar er ook heerlijk uit gelepeld worden. Het maken van boerenmeisjes was een andere  manier dan wecken om het fruit langer houdbaar te maken.  Op veel boerderijen werd het vroeger gedronken als er een meisje geboren werd.

Wat zijn Boerenmeisjes?

Boerenmeisjes zijn in essentie gedroogde abrikozen die zijn geweekt in brandewijn, vaak met toevoeging van suiker en soms specerijen. Het resultaat is een zoet, fruitig en licht alcoholisch mengsel dat zowel als dessert als ingrediënt in diverse recepten kan worden gebruikt.

Ingrediënten boerenmeisjes:

Hoeveelheid:  Product:  Product kopen: 

 

500 g gedroogde abrikozen van de allerbeste kwaliteit gedroogde abrikozen
  schil van een citroen citroen
250 g suiker suiker
3 dl water water
± ¾ l brandewijn brandewijn

Bereidingswijze:

  • Doe de abrikozen en de dun afgesneden citroenschil in een stopfles.
  • Los de suiker op in het water, laat dit afkoelen en giet het over de abrikozen heen.
  • Na 48 uur, wanneer de abrikozen al het vocht in zich hebben opgenomen, doe je er zoveel brandewijn bij tot alle abrikozen royaal onderstaan.

Leuke Weetjes over Boerenmeisjes

  • Culinaire Geschiedenis: De traditie van het maken van boerenmeisjes gaat terug tot een tijd waarin conserveringstechnieken zoals weken in alcohol essentieel waren voor het bewaren van voedsel.
  • Feestelijke Gelegenheid: Boerenmeisjes waren vaak een traktatie tijdens feestdagen en speciale gelegenheden, een teken van gastvrijheid en viering.
  • Gebruik in Recepten: Naast het direct consumeren, werden boerenmeisjes ook gebruikt in cakes, taarten en soms zelfs in hartige gerechten voor een zoet accent.
  • Een Vrouwelijke Tegenhanger: Interessant is dat boerenmeisjes worden beschouwd als de vrouwelijke tegenhanger van boerenjongens, wat verwijst naar de gewoonte om gedroogd fruit in alcohol te weken.

Wat je Verder Nog Moet Weten

Hoewel boerenmeisjes misschien niet meer zo alledaags zijn als vroeger, blijven ze een prachtig voorbeeld van traditionele Nederlandse culinaire kunst. Het maken van boerenmeisjes kan een leuke manier zijn om in contact te komen met onze culinaire geschiedenis en om te genieten van een uniek en smaakvol product.