Kandeel

kandeel

Diep geworteld in de Nederlandse culinaire traditie vinden we een drankje dat niet alleen het lichaam verwarmt, maar ook symbool staat voor warmte in menselijke relaties: Kandeel. Deze romige, zoete drank heeft een rijke geschiedenis die verweven is met de Nederlandse cultuur, vooral in de context van familievieringen.

De Oorsprong en Betekenis

De oorsprong van Kandeel gaat terug naar tijden waarin dranken niet alleen werden gebruikt om de dorst te lessen, maar ook een rol speelden in rituelen en vieringen. In Nederland werd Kandeel historisch geassocieerd met de geboorte van een kind. Al in de 17e eeuw werd het veel gedronken door kraamvrouwen, vanwege zijn versterkende en heilzame eigenschappen. Het was gebruikelijk om deze drank te serveren aan gasten die kwamen om de pasgeborene te bewonderen, waarbij de nieuwe moeder vaak de eregast was.

De connectie van het drankje met de geboorte is niet enkel symbolisch. Kandeel werd verondersteld herstellende eigenschappen te hebben, essentieel voor het herstel van een nieuwe moeder. Deze traditie onderstreepte het belang van gemeenschap en familie in de Nederlandse cultuur, en bevorderde een gevoel van saamhorigheid tijdens belangrijke levensgebeurtenissen.

Ingrediënten kandeel:

Hoeveelheid:  Product:  Product kopen:

kandeel

1 flink stuk kaneelstokje pijpkaneel
6 kruidnagels kruidnagels
2 dl water water
  schil van 1 citroen citroen
6 eierdooiers ei
100 g witte basterdsuiker witte basterdsuiker
1 el maizena maizena  
1 fles rijnwijn rijnwijn  
½ fles zoete witte wijn zoete witte wijn  

Benodigdheden:

  • garde
  • zeef
  • 2 kommen

Bereidingswijze:

De bereiding van Kandeel is een bewijs van de Nederlandse voorliefde voor eenvoud en kwaliteit.

  • Doe het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroenschil in 2 deciliter water en laat het een paar uur trekken.
  • Zeef het vocht en laat het afkoelen.
  • Klop de eierdooiers met de suiker en de maizena dik en schuimig.
  • Doe er het kruidenvocht en de wijn bij.
  • Verwarm het al kloppende in een waterbad tot het gebonden is.

Dit proces gaat niet alleen over het mengen van ingrediënten; het is een ritueel, een langzame en weloverwogen handeling die bijdraagt aan de speciale status van de drank. De schuimige textuur en het rijke aroma van de wijn en eieren creëren een zintuiglijke ervaring die zowel troostend als luxueus is.

Serveertips:

  1. Serveer de kandeel aan kraamvisite. Het kan zowel warm als koud geserveerd worden. Onze grootmoeder deden het in kleine porseleinen kopjes zonder oortje.
  2. Presenteer er colombijntjes bij. Smeer er heel dun boter op en bestrooi het met muisjes of steek in elk colombijntje een vlaggetje in met de naam van de baby.
KokenKoken

Kandeel vertegenwoordigt de Nederlandse geest van gezelligheid, een concept dat de warmte van het samenzijn met geliefden, de gezelligheid van een gedeelde ervaring en de vreugde van eenvoudige genoegens omvat. Of het nu wordt geserveerd in een rustieke keuken of een moderne eetkamer, Kandeel brengt een vleugje Nederlandse traditie naar de tafel.