Meiwijn

meiwijn

Meiwijn is een lichte witte wijn die op smaak gemaakt wordt met lieve vrouwe bestroo en suiker.

De Oorsprong van Meiwijn

Meiwijn, letterlijk vertaald als ‘meiwijn’, vindt zijn oorsprong in de Europese tradities waar de lente gevierd wordt met speciale gerechten en dranken. Deze wijn, typisch gemaakt van witte wijn, wordt verrijkt met de frisse smaken van voorjaarskruiden en bloemen, vaak met toevoeging van Waldmeister (een aromatische kruid bekend als lievevrouwebedstro).

Ingrediënten meiwijn:

Hoeveelheid:  Product:  Product kopen:

meiwijn

100 g suiker   suiker
  een handvol lieve vrouwe bestroo lievevrouwebedstro
1 fles Rijnwijn zoete witte wijn
1 fles Moezelwijn moezelwijn
2 sinaasappelen sinaasappel  

Bereidingswijze:

Het maken van Meiwijn was een jaarlijkse traditie, waarbij de eerste bloesems en kruiden van het seizoen werden gebruikt.

  • Los de suiker in zo weinig mogelijk water op, laat deze suikerstroop afkoelen.
  • Ontdoe de lieve vrouwe bedstroo – die nog niet mag bloeien – van alle worteltjes, laat ver verflensen, hetzij in de zon, hetzij door ze op een porseleinen schoteltje te leggen en dit enkele ogenblikken boven het vuur te verwarmen.
  • Door de verwarming staan de kruiden hun aroma makkelijker af.
  • Doe nu de kruiden, de suikerstroop, de wijn en de partjes van de sinaasappelen in een grote glazen bowl en kan.
  • Haal de kruiden er na een uur uit, roer de wijn omen dien ze voor.

Deze methode van bereiden was niet alleen een culinaire activiteit maar ook een ritueel dat de komst van de lente markeerde. Het proces werd vaak doorgegeven van generatie op generatie, een symbool van erfgoed en continuïteit.

Meiwijn in Grootmoeders Keuken

Meiwijn was meer dan een drankje; het was een deel van het sociale weefsel. Het werd vaak geserveerd tijdens familiebijeenkomsten of dorpsfeesten, als een viering van de gemeenschap en de vernieuwing van het leven. In grootmoeders keuken was het serveren van Meiwijn een gebaar van gastvrijheid en liefde, een manier om familie en vrienden samen te brengen.