Morellen op brandewijn

morellen op brandewijn

In de rijke traditie van huisgemaakte lekkernijen heeft ‘Morellen op Brandewijn’ een bijzondere plaats in het Nederlandse culinaire erfgoed. Dit eenvoudige, maar smaakvolle recept, vaak gevonden in de bladzijden van grootmoeders kookboek, weerspiegelt de essentie van het bewaren van de oogst voor de lange wintermaanden.

De Oorsprong

Morellen, een soort zure kersen, werden traditioneel gebruikt in Nederlandse keukens voor diverse bereidingen, van taarten tot likeuren. ‘Morellen op Brandewijn’ is een methode om deze kersen te conserveren in brandewijn, waardoor ze het hele jaar door genoten kunnen worden. Dit recept is niet alleen een manier om voedsel te bewaren, maar het is ook een viering van seizoensgebonden koken en zelfvoorzienendheid.

Ingrediënten morellen op brandewijn:

Hoeveelheid: Product:   

morellen op brandewijn

½ kg morellen, vers en gaaf morellen
350 g suiker     suiker
1 stukje kaneelstokjes kaneelstokjes
2 kruidnagels kruidnagels
  citroenschil citroen  
  brandewijn brandewijn  

Bereidingswijze:

  • Was de morellen alleen indien dit strikt noodzakelijk is, laat ze dan goed uitlekken.
  • Doe de morellen, het stukje pijpkaneel, de kruidnagels en het dun afgesneden citroenschilletje afgewisseld met de suiker in een goed schoongemaakte glazen stopfles.
  • Schenk er zoveel brandewijn op tot de vruchten royaal onderstaan.
  • Sluit de stopfles.
  • Serveer de morellen op brandewijn voor het eerst met Kerstmis.

Het resultaat is een rijke, diepgekleurde conserve met een unieke balans tussen zoet en zuur, verrijkt met de warme tonen van de brandewijn. De kersen behouden hun vorm en textuur, waardoor ze een heerlijke toevoeging zijn aan desserts of als een aparte lekkernij.

De Rol in de Keuken en Cultuur

In grootmoeders tijd was het maken van conserven zoals ‘Morellen op Brandewijn’ een jaarlijkse traditie, vaak een familiegebeurtenis waarbij kennis en vaardigheden werden doorgegeven. Deze conserven waren niet alleen praktisch voor de wintermaanden, maar werden ook gezien als een luxeproduct, geserveerd bij speciale gelegenheden of als een delicatesse tijdens de feestdagen.