Bakpoeder

bakpoeder

Aan zelfrijzend bakmeel wordt in de fabriek al een rijsmiddel toegevoegd, wordt het echter lang bewaard dan kan de rijzende werking verminderen. Vandaar dat onze grootmoeders en ook nu nog wel een enkele moeder, bakpoeder zelf maakten en elke keer er iets van aan de bloem toevoegden. Het toevoegen van dubbelkoolzure soda zonder meer werd ook (en wordt soms nog) wel gepropageerd.

Doe dit echter nooit wanneer ook eieren in het gebak verwerkt worden. Er ontstaat dan namelijk een onaangename sodasmaak en het gebak kan verkleuren.

Ingrediƫnten bakpoeder:

Hoeveelheid:  Product:  Product kopen:  
1 deel dubbelkoolzure soda    
1 deel wijnsteenzuur of kremartart    
1 deel rijstebloem of maizena rijstebloemof maizena  

Bereidingswijze:

  • Meng genoemde stoffen door elkaar, zeef het en bewaar het verkregen bakpoeder droog in een goed afgesloten potje. Voeg aan 100 gram bloem 1 theelepel bakpoeder toe.

Bakpoeder in Recepten

Bakpoeder werd in diverse bakrecepten gebruikt, van cakes en koekjes tot brood en gebak. Het belang van de juiste verhoudingen en het zorgvuldig mengen van ingrediƫnten werd sterk benadrukt in recepten uit grootmoeders tijd. Een teveel aan bakpoeder kon leiden tot een bittere smaak, terwijl te weinig het gebak zwaar en compact kon maken.