Cape Codder-koekjes

cape codder-koekjes

De Cape Codder-koekjes zijn een heerlijke traktatie die geïnspireerd is op de klassieke smaken van de Cape Cod-regio in Massachusetts, Verenigde Staten. Deze koekjes combineren traditioneel de frisheid van cranberries met de rijke, zoete smaak van witte chocolade, een verwijzing naar de beroemde cranberryboggen van Cape Cod.

Ingrediënten cape codder-koekjes (voor 50 stuks)

Hoeveelheid:Product:
110 gzachte boter
440 gbruine suiker
2grote eieren
½ tlvanille-extract
2 elslagroom
375 gbloem
2 tlBakpoeder
½ tlZout
165 gGedroogde cranberry’s
165 gWitte chocolade in kleine stukjes

Bereiding cape codder-koekjes

 1. Verwarm de oven voor op 190°C
 2. Meng met een elektrische mixer in een grote kom de boter en de bruine suiker. Klop de eieren, het vanille-extract en de slagroom erdoor.
 3. Zeef en meng de bloem, de bakpoeder en het zout, en voeg het mengsel in porties van ongeveer 200 g aan het botermengsel toe. Klop tot alles goed vermengd is.
 4. Voeg de cranberry’s en de stukjes chocola toe en roer ze door het mengsel.
 5. Schep volle theelepels van het beslag op een ingevette bakplaat, met voldoende ruimte ertussen, want ze lopen uit. Bak ze 10-13 minuten. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen en leg ze vervolgens op een rooster.

Wat Maakt Cape Codder Koekjes Speciaal?

 1. Cranberries: Deze lokale vruchten zijn niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan vitamines en antioxidanten. Hun unieke, scherpe smaak geeft een heerlijke tegenhanger aan de zoetere ingrediënten.
 2. Witte Chocolade: De romige, zoete smaak van witte chocolade is een perfecte match voor de zurige cranberries. Samen creëren ze een harmonie van smaken die zowel verrassend als bevredigend is.
 3. Textuur: De textuur van deze koekjes is ook opmerkelijk. De buitenkant is licht knapperig, terwijl de binnenkant zacht en licht chewy blijft, wat een aangename eetervaring biedt.
 4. Veelzijdigheid: Deze koekjes kunnen worden aangepast aan verschillende smaken en voorkeuren. Sommige varianten bevatten noten of verschillende soorten chocolade, wat zorgt voor extra smaakdimensies.
 5. Feestelijkheid: Door hun kleurrijke uiterlijk zijn Cape Codder-koekjes een populaire keuze tijdens feestdagen, met name rond Thanksgiving en Kerstmis, wanneer cranberries in het seizoen zijn.

Leuke Weetjes van cape codder-koekjes:

cape codder koekjes
 1. Geheime Ingrediënten: Het is een bekend feit dat elke grootmoeder op Cape Cod haar eigen geheime ingrediënt had voor deze koekjes. Van een snufje zeezout, geraapt aan de kustlijn, tot een vleugje cranberry, wat een knipoog is naar de beroemde cranberry-velden van de regio.
 2. Oorlogstijd Variaties: Tijdens de oorlogsjaren, toen bepaalde ingrediënten schaars waren, werden deze koekjes vaak gemaakt met vervangende producten zoals appelsaus in plaats van eieren. Dit gaf de koekjes een unieke, enigszins fruitige smaak die sommige families nog steeds prefereerden, lang na de oorlog.
 3. De Rol van het Weer: Het weer in Cape Cod had een verrassende invloed op de baktradities. Grootmoeders beweerden vaak dat de vochtigheid in de lucht hielp om de koekjes extra zacht te houden. Op mistige ochtenden waren de ovens in de regio bijzonder actief.
 4. Koekjes als Ruilmiddel: In de hechte gemeenschappen van Cape Cod werden deze koekjes vaak gebruikt als een vorm van ruilmiddel. Een dozijn perfect gebakken koekjes kon worden geruild voor diensten zoals het repareren van een hek of zelfs een vers gevangen kreeft van een lokale visser.

Door deze weetjes en details te gebruiken, kun je een rijk, levendig beeld schetsen van de tradities en verhalen achter de Cape Codder-koekjes. Het gaat niet alleen om het recept, maar ook om de mensen, plaatsen en herinneringen die elk koekje zo speciaal maken.