Ingrediënten schielijk en lekker:
Hoeveelheid: | Product: | ||
1 klein kopje | bloem | ||
1 klein kopje | koud water | ||
1 mespunt | zout | ||
2 el | suiker | ||
1 | ei | ||
2 el | gesmolten boter |
Bereidingswijze:
- Kluts de bloem en het water, voeg het zout, de suiker, de eierdooier en de gesmolten boter toe.
- Klop het beslag 1 minuut goed door en meng het daarna met het stijfgeklopte eiwit.
- Vul er kleine ingeboterde taartvormpjes half vol mee.
- Zeer geschikt zijn de platen uit één stuk met 6 of 8 dezelfde vormpjes.
Vroeger werden hier onder andere de ‘evenveelpannen’ voor gebruikt. - Bak ze schielijk (20-30 minuten) in een vrij warme oven (200°C, stand 4).
Dit soort baksels werden aangeprezen onder typerende benamingen: ‘spoedig en lekker’, ‘gauw en lekker’… Ze bestonden meestal uit evenveel kopjes bloem, koud water, boter en eieren. De hoeveelheid suiker wisselde. Maar altijd werden ze in vormpjes, die nooit verder dan tot halverwege gevuld mochten worden, gebakken.