Star pie

Ingrediënten star pie

Hoeveelheid:Product:
375 gbloem
1 tlzout
3 elkristalsuiker
240 gbakvet
0,25 lwater, en nog eens 4 eetlepels water
1losgeklopt ei
1 tlwitte azijn
200 ggedroogde vijgen, in stukjes gesneden
170 ggedroogde pruimen, in stukjes gesneden
150 grode of groene pitloze druiven, in plakjes gesneden
1 tlkaneel
6  elbruine suiker
50 ggeschaafde amandelen
1 elmaanzaad
 kaneelsuiker om over de taart te strooien (3 delen suiker vermengd met 1 deel kaneel)

Bereidingswijze star pie:

  1. Maak eerst de bodem. Zeef de bloem en roer er het zout en de kristalsuiker door. Voeg het bakvet aan het mengsel toe en snijdt het met twee messen in stukjes tot er een kruimelig deeg ontstaat, of gebruik een keukenmachine. Roer de eieren, de azijn en de 4 eetlepels water met een vork door het droge mengsel, bestuif je handen met wat bloem en kneed het deeg tot een bal.
  2. Laat het deeg 10 minuten in de koelkast opstijven en verdeel het daarna in tweeën. Rol de ene helft uit tot een cirkel en bekleed er een bakvorm met een doorsnede van 22 cm mee. Laat de andere helft rusten.
  3. Verwarm de oven voor op I75 °C.
  4. Meng de vijgen, pruimen, 75 g gesneden druiven, bruine suiker, kaneel en 0,25 liter water in een middelgrote, zware steelpan. Roer op matig vuur tot de suiker oplost en het mengsel kookt. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het 20 minuten koken. Neem het deksel van de pan en laat het mengsel koken terwijl je 3-5 minuten blijft roeren tot het meeste vocht is verdampt en het mengsel de consistentie van dikke jam heeft. Neem de pan van het vuur.
  5. Strooi, terwijl de vulling afkoelt, een dun laagje amandelen op een bakplaat. Rooster ze 7-9 minuten in de oven en laat ze lichtbruin kleuren.
  6. Haal de geroosterde amandelen uit de oven en roer ze door de compote. Voeg het maanzaad en de resterende 75 g gesneden druiven toe. Meng door de compote tot alles goed opgenomen is.
  7. Schenk de compote over de taartbodem. Rol het resterende deeg uit tot een vierkante lap van 25 bij 25 cm. Snijd de lap in reepjes van ruim 2 cm en leg ze in de vorm van een ster over het vulsel. Strooi er royaal kaneelsuiker over.
  8. Bak 30 minuten of tot het deeg bovenop goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen. Je kunt hem 5 dagen in de koelkast bewaren. Dien koud of op kamertemperatuur op.