Tulband (variatie 2)

Negen van de tien tulbanden werden vroeger van een fijn gistdeeg gemaakt.



Ingrediënten tulband (variatie 2):

Hoeveelheid:  Product:  tulband
250 g bloem
1 tl zout
2 eieren
geraspte schil van citroen
15 g gist
1 el suiker
1 dl rauwe melk
50 g gesmolten boter
100 g krenten
50 g rozijnen
50 g sucade




Bereidingswijze:

  • Boter een tulbandvorm goed in.
  • Doe de bloem en het zout in een kom.
  • Mak er een kuiltje in.
  • Breek daar de eieren in.
  • Doe de met de suiker en iets lauwe melk aangemengde gist erbij.
  • Roer er van het midden uit, onder toevoeging van de rest van de melk en de gesmolten boter, een stijf beslag van.
  • Besla het totdat je blazen ziet.
  • Laat het beslag dicht gedekt tenminste een uur rijzen.
  • Hetzij op een hoekje van het fornuis, hetzij in een bak met handwarm water, hetzij in een lauwe oven.
  • Prepareer ondertussen het vulsel, was krenten en droog ze op een doek, was de rozijnen alleen indien dit noodzakelijk is en snij de sucade in snippers.
  • Meng het vulsel met elkaar en met een eetlepel bloem.
  • Werk het vulsel door het beslag, doe dit over in de vorm en laat het in de vorm nog ongeveer een half uur rijzen.
  • Waarna de tulband in een warme oven (225°C, stand 4) in een halfuur tot drie kwartier gaar gebakken wordt.