
Bradertjes (ook bekend onder Broaderkes, Smörkes, of Knorhanen) werd vroeger veel op het platteland gegeten. Het was daar een echte traditionele lekkernij.
Ingrediënten bradertjes:
Product: |
kleine krielaardappeltjes |
boter, vet of olie |
Bereidingswijze bradertjes:
- Schil de aardappeltjes niet, snij slechts uitsteeksels eraf, pit ze en was ze.
- Kook ze 10-15 minuten, laat ze uitdampen.
- Bak ze in (niet te veel) boter, vet of olie in een grote koekenpan rondom bruin.
- Schud daartoe de koekenpan af en toe heen en weer, de bradertjes rollen door de pan, waardoor ze overal een bakbeurt krijgen.
- Ofwel doe ze direct rauw – en afgedroogd – in een grote koekenpan of braadpan waarin – weer niet te veel – boter, vet of olie is warm gemaakt, schud de pan waardoor de bradertjes rondom vet worden. Leg de deksel schuin op de pan.
- Laat ze 15 minuten laag op staan gedurende welke tijd af en toe geschud wordt.
- Haal de deksel van de pan, zet de warmtebron hoger, zodat de bradertjes in ongeveer 5 minuten onder af en toe schudden mooi bruin kunnen bakken
Pas op: Bradertjes zijn na het bakken altijd nog zo’n 10 minuten (heel) erg heet. Pas daarom op dat je je niet verbrandt.