Filosoof




Ingrediënten filosoof:

Hoeveelheid: Product:  

filosoof

3 uien
2 el vet van jus of boter
300 g koud vlees
2 dl jus of bouillon
laurierblad
zout
peper
kruidnagelgruis
azijn
aardappelmeel
aardappelpuree van ¾ kg aardappelen
appels
1 beschuit
klontjes boter




Bereidingswijze:

  • Filosoof is van origine een restverwerking.
  • Neem daarom de opgegeven hoeveelheden niet al te precies.
  • Bak de gesnipperde uien lichtbruin in het vet van de jus of de boter, voeg het kleingesneden vlees, de jus of de bouillon en het laurierblaadje toe.
  • Maak het op smaak met zout, peper, kruidnagelgruis en wat azijn.
  • Sudder dit tezamen een kwartier.
  • Haal het laurierblaadje er weer uit en bind de jus met weinig aangemengd aardappelmeel tot de dikte van een dunne saus.
  • Boter een vuurvaste schotel in een leg daar de puree laag om laag met het vlees/uienmengsel in.
  • Laat de laatste uit puree bestaan.
  • Bestrooi de puree met weinig paneermeel of gestampte beschuit en leg er hier en daar een klontje boter op.
  • Zet de filosoof 20 tot 30 minuten in een warme oven (225°C, stand 4).
  • Je kan ook laag om laag schijfjes koude aardappelen, gebakken uien en klein gesneden vlees bestrooid met kruiden in de schotel te doen en er jus of bouillon over schenken.