Ingrediënten filosoof:
Hoeveelheid: | Product: |
|
|
3 | uien | ||
2 el | vet van jus of boter | ||
300 g | koud vlees | ||
2 dl | jus of bouillon | ||
laurierblad | |||
zout | |||
peper | |||
kruidnagelgruis | |||
azijn | |||
aardappelmeel | |||
aardappelpuree van ¾ kg | aardappelen | ||
appels | |||
1 | beschuit | ||
klontjes boter |
Bereidingswijze:
- Filosoof is van origine een restverwerking.
- Neem daarom de opgegeven hoeveelheden niet al te precies.
- Bak de gesnipperde uien lichtbruin in het vet van de jus of de boter, voeg het kleingesneden vlees, de jus of de bouillon en het laurierblaadje toe.
- Maak het op smaak met zout, peper, kruidnagelgruis en wat azijn.
- Sudder dit tezamen een kwartier.
- Haal het laurierblaadje er weer uit en bind de jus met weinig aangemengd aardappelmeel tot de dikte van een dunne saus.
- Boter een vuurvaste schotel in een leg daar de puree laag om laag met het vlees/uienmengsel in.
- Laat de laatste uit puree bestaan.
- Bestrooi de puree met weinig paneermeel of gestampte beschuit en leg er hier en daar een klontje boter op.
- Zet de filosoof 20 tot 30 minuten in een warme oven (225°C, stand 4).
- Je kan ook laag om laag schijfjes koude aardappelen, gebakken uien en klein gesneden vlees bestrooid met kruiden in de schotel te doen en er jus of bouillon over schenken.