Hutspot – Boerenkoolstamppot – Zuurkoolstamppot

Deze traditionele gerechten werden in grootmoeders keuken veelvuldig bereid. Maar ook nu prijken ze in de wintermaanden nog vaak op het menu.



Ingrediënten Hutspot:

Hoeveelheid:  Product:  hutspot
½-¾ kg klapstuk
1-1½ kg aardappelen
¾-1 kg winterwortelen
ruim ½ kg uien
reuzel
zout
peper
azijn

 



Ingrediënten Boerenkoolstamppot:

Hoeveelheid:  Product:  boerenkoolstampot
1½-2 kg aardappelen
boter
reuzel
melk
½-¾ kg boerenkool (méér als het struiken zijn)
rookworst
zout
citroensap




Ingrediënten zuurkoolstamppot:

Hoeveelheid:  Product:  zuurkoolstamppot
½-¾ kg vers pekelspek
1½-2 kg aardappelen
boter
reuzel
melk
¾-1 kg zuurkool uit het vat
zout
peper
suiker

Bereidingswijze:

  • Bij hutspot hoort klapstuk; kook het twee uur in een pan met een flinke bodem water met zout.
  • Haal het eruit, doe dan de geschilde en in vieren gesneden aardappelen in de pan, leg het klapstuk op de aardappelen en rangschik daar gesnipperde winterwortelen en uien om en over heen.
  • Kook alles tezamen nog 30 tot 40 minuten.
  • Giet eventueel aanwezig vocht af (doe het niet weg), stamp alles dooreen, voeg weer zoveel van het vocht toe als nodig is om er een smeuïg geheel van te maken.
  • Maak de hutspot op smaak met reuzel, zout, peper en azijn.
  • Snijd het klapstuk in plakken.
  • Stamppotten van boerenkool en zuurkool worden zeer smakelijk als je eerst een luchtige aardappelpuree maakt.
  • Gebruik niet te veel vocht, wees royaal met boter, voeg zo voorhanden ook wat reuzel toe.
  • Meng de apart gaargekookte boerenkool of zuurkool door deze puree.
  • Heb je struiken boerenkool, stroop ze dan van de nerven, was ze, kook ze 15 minuten en snijd of hak ze zo fijn mogelijk.
  • Maak boerenkoolstamppot op smaak met zout en weinig citroensap.
  • Geef er apart gewelde rookworst bij.
  • Bij zuurkool hoort vers pekelspek.
  • Kook het een uur in een bodem water, doe daar de zuurkool bij en kook spek en zuurkool nog 15 minuten samen.
  • Maak zuurkoolstamppot op smaak met zout, peper en iets suiker.
  • Snijd het pekelspek in plakken of in kleinere stukjes.
  • Meng die er door.