Olipodrigo

Een gerecht zo oud als de oudste Nederlandse kookboeken, misschien zelfs nog wel ouder! Een gerecht vol vlezen en groenten, zo in de trant va neen hoen, schapen – en kalfsvlees, een taling en twee duifjes, wat saucijsjes enz. enz. Geheel uit de tijd! Toch zijn gemengde gerechten van vlees en aardappelen nog steeds zeer geliefd, vandaar een hedendaagse versie van Olipodrigo, al was het alleen maar om de intrigerende naam voort te laten leven.



Ingrediënten olipodrigo (voor 6-8 personen):

Hoeveelheid:  Product: 
600 g varkenspoulet
50-75 g boter
250 g champignons
1 kg aardappelen
3 winterwortelen
2 preien
500 g sperciebonen
6 tomaten
2 dl bouillon
1 dl schenkroom (eventueel)
zout
peper
nootmuskaat
citroensap of azijn
1 gegarneerd boeket




Bereidingswijze:

  • Bak het varkenspoulet in de boter, voeg als het nagenoeg bruin is in de gewassen, gedroogde en zonodig in plakken gesneden champignons toe, warm deze mee.
  • Schil de aardappelen, snij ze in 2 millimeter dikke plakken.
  • maak de wortelen schoon, snijd ze ook in dunne plakken.
  • Haal de sperziebonen af, snijd of breek ze een paar maal door (ook ontdooide diepvriesspeciebonen kunnen gebruikt worden). Snij de gewassen tomaten in plakken.
  • Boter een vuurvaste schotel in en leg alles laag om laag, bestrooi met zout en peper en nootmuskaat en besprenkeld met citroensap (lemoensap) of azijn, erin.
  • Begin met een laag aardappelschijfjes, dan een laagje wortelschijfjes, dan wat van het vlees-champignonmengsel enz. enz.
  • Leg het gegarneerde boeket ergens tussen, met het draadje over de rand van de schotel zodat het er weer makkelijk uit te halen is.
  • Herhaal de lagen zonodig.
  • Overgiet het geheel tenslotte met bouillon, waardoorheen desgewenst 1 deciliter schenkroom is gemengd.
  • Gebruik je room dan bestaat er een kans op schiften, het geen aan de smaak echter niets afdoet.
  • Sluit de vuurvaste schotel met een deksel of met aluminiumfolie en zet de olipodrigo 1½ tot 2 uur in een warme oven (250°C, stand 5).
  • Als je ‘hoort’ dat de inhoud kookt, kan je de oven lager afstellen (175-200°C, stand 3)

Serveertip: Zet behalve zout en peper ook nog citroensap of azijn op tafel.