Stamppot van aardappelen en rauwe prei




Ingrediënten stamppot van aardappelen en rauwe prei:

Hoeveelheid:  Product: 
1½ kg aardappelen
150-200 g doorregen rookspek in dobbelsteentjes gesneden
2 à 3 preien
± 2 dl melk
azijn
zout
peper




Bereidingswijze:

  • Kook de aardappelen meer dan gaar.
  • Zet het spek laag op, laat het uitbakken, roer er af en toe in.
  • Snijd de prei ragfijn, was ze en droog ze zo goed mogelijk.
  • Stamp de gare aardappelen zorgvuldig en maak er met circa 2 deciliter melk een stijve puree van.
  • Zet de pan terug op een lage gasvlam waarop een asbestplaatje of iets dergelijks werd gelegd of op een nog warme kookplaat.
  • Leg de prei bovenop de puree, zodra deze weer heet is.
  • Verwarm ook de prei 2 minuten, waarna z snel door de puree mag worden geroerd.
  • Voeg tenslotte de spekvet en de spekjes toe en maak dit gerecht op smaak met azijn, zout en peper.