Ingrediënten stamppot van aardappelen en rauwe prei:
Hoeveelheid: | Product: | ||
1½ kg | aardappelen | ||
150-200 g | doorregen rookspek in dobbelsteentjes gesneden | ||
2 à 3 | preien | ||
± 2 dl | melk | ||
azijn | |||
zout | |||
peper |
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen meer dan gaar.
- Zet het spek laag op, laat het uitbakken, roer er af en toe in.
- Snijd de prei ragfijn, was ze en droog ze zo goed mogelijk.
- Stamp de gare aardappelen zorgvuldig en maak er met circa 2 deciliter melk een stijve puree van.
- Zet de pan terug op een lage gasvlam waarop een asbestplaatje of iets dergelijks werd gelegd of op een nog warme kookplaat.
- Leg de prei bovenop de puree, zodra deze weer heet is.
- Verwarm ook de prei 2 minuten, waarna z snel door de puree mag worden geroerd.
- Voeg tenslotte de spekvet en de spekjes toe en maak dit gerecht op smaak met azijn, zout en peper.