Stimpstamp




Ingrediënten stimpstamp:

Hoeveelheid:  Product:  stimpstamp
1½ kg aardappelen
150-200 g doorregen rookspek in dobbelsteentjes gesneden
300 g andijvie
± 2 dl melk
azijn
zout
peper




Bereidingswijze:

  • Kook de aardappelen meer dan gaar.
  • Zet het spek laag op, laat het uitbakken, roer er af en toe in.
  • Snijd de andijvie ragfijn, was ze en droog ze zo goed mogelijk.
  • Stamp de aardappelen zorgvuldig.
  • Maak er een stijve puree van met ongeveer 2 deciliter warme melk.
  • Zet de pan terug op een lage gasvlam, waarop een asbestplaatje of iets dergelijks wordt gelegd of op een nog warme kookplaat – helaas hebben wij geen ‘hoekje ‘ van het fornuis meer!
  • Als de puree weer gloeiend heet is, mag de andijvie er bovenop gelegd worden.
  • Ook deze wordt ‘even’, zo’n minuut of twee, doorgewarmd, waarna de andijvie snel door de puree wordt geroerd.
  • Voeg tenslotte het spekvet en de spekjes toe en maak dit van origine Gelderse gerecht op smaak met azijn, zout en peper.

Serveertip: Dien de stimpstamp onmiddellijk op, zodat de andijvie geen gelegenheid krijgt te verflensen.