Ingrediënten stimpstamp:
Hoeveelheid: | Product: | ![]() |
|
1½ kg | aardappelen | ||
150-200 g | doorregen rookspek in dobbelsteentjes gesneden | ||
300 g | andijvie | ||
± 2 dl | melk | ||
azijn | |||
zout | |||
peper |
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen meer dan gaar.
- Zet het spek laag op, laat het uitbakken, roer er af en toe in.
- Snijd de andijvie ragfijn, was ze en droog ze zo goed mogelijk.
- Stamp de aardappelen zorgvuldig.
- Maak er een stijve puree van met ongeveer 2 deciliter warme melk.
- Zet de pan terug op een lage gasvlam, waarop een asbestplaatje of iets dergelijks wordt gelegd of op een nog warme kookplaat – helaas hebben wij geen ‘hoekje ‘ van het fornuis meer!
- Als de puree weer gloeiend heet is, mag de andijvie er bovenop gelegd worden.
- Ook deze wordt ‘even’, zo’n minuut of twee, doorgewarmd, waarna de andijvie snel door de puree wordt geroerd.
- Voeg tenslotte het spekvet en de spekjes toe en maak dit van origine Gelderse gerecht op smaak met azijn, zout en peper.
Serveertip: Dien de stimpstamp onmiddellijk op, zodat de andijvie geen gelegenheid krijgt te verflensen.