Ingrediënten stoofperen:
Hoeveelheid: | Product: | ||
1 kg | stoofperen | ||
citroenschil | |||
pijpkaneel | |||
suiker | |||
eventueel bessesap | |||
aardappelmeel |
Bereidingswijze:
- Schil de peren, halveer ze en haal desgewenst het klokhuis eruit. Het is niet strikt noodzakelijk.
- Kleine stoofperen worden ook wel geschild en heel gestoofd, zelfs met het steeltje er nog aan. Alleen het kroontje werd verwijderd.
- Was de peren en zet ze op met een flinke bodem water, het dun afgesneden citroenschilletjes en het stukje pijpkaneel.
- Stoof ze heel lang op een hoekje van de kachel.
- Peren werden vaak in een perenpot gestoofd, dat was een aardewerken pot of pan van speciaal model. De naam leeft nog voort.
- De meeste stoofperen worden na lang stoven rood; koken ze moeilijk rood, voeg da neen scheutje bessensap toe.
- Verwijder het citroenschilletje en het stukje pijpkaneel.
- Doe er suiker naar smaak bij en bind het sap met aangemengd aardappelmeel