stoofperen




Ingrediënten stoofperen:

Hoeveelheid:  Product: 
1 kg stoofperen
citroenschil
pijpkaneel
suiker
eventueel bessesap
aardappelmeel




Bereidingswijze:

  • Schil de peren, halveer ze en haal desgewenst het klokhuis eruit. Het is niet strikt noodzakelijk.
  • Kleine stoofperen worden ook wel geschild en heel gestoofd, zelfs met het steeltje er nog aan. Alleen het kroontje werd verwijderd.
  • Was de peren en zet ze op met een flinke bodem water, het dun afgesneden citroenschilletjes en het stukje pijpkaneel.
  • Stoof ze heel lang op een hoekje van de kachel.
  • Peren werden vaak in een perenpot gestoofd, dat was een aardewerken pot of pan van speciaal model. De naam leeft nog voort.
  • De meeste stoofperen worden na lang stoven rood; koken ze moeilijk rood, voeg da neen scheutje bessensap toe.
  • Verwijder het citroenschilletje en het stukje pijpkaneel.
  • Doe er suiker naar smaak bij en bind het sap met aangemengd aardappelmeel