Warmoes of snijbiet

De woorden warmoes en warmoezenier doen ons ‘ouderwets’ aan. Het zijn ook begrippen uit vervlogen jaren… het woord warmoezenier kan met enige moeite nog in verband gebracht worden met ‘beroepstuinder’, het woord warmoes bleef voortleven in verschillende straatnamen. Diverse plaatsen hebben een Warmoesstraat. Slechts weinigen leggen verband tussen warmoes en een bladgroente.



Het is een variëteit van de ordinaire biet, die door hedendaagse warmoezeniers nog maar zelden wordt gekweekt. Het zaad is nog wel te koop, zodat amateurkwekers zich er nog wen eens aan wagen en, met succes! ’t Is een heerlijke groente die ons hedendaagse zomergroente-repertoire zou kunnen uitbreiden.



Ingrediënten warmoes of snijbiet:

Hoeveelheid:  Product: 
1-1½ kg snijbiet of warmoes
2-3 beschuiten
zout
nootmuskaat
boter




Bereidingswijze:

  • Stroop de bladeren van de nerven, was ze.
  • Zet ze op met aanhangend water, kook ze 20 minuten.
  • Laat ze uitlekken.
  • Snijd of hak ze zo fijn mogelijk.
  • Meng er een paar gestoten beschuiten, wat zout en wat nootmuskaat en een klontje boter door. Stoof de groenten desgewenst.
  • Of strooi een eetlepel bloem over de fijngemaakte groente, voeg een klontje boter, wat zout en wat nootmuskaat toe en roer op het vuur tot de bloem gaar is.