Drabbelkoeken

drabbelkoeken

Drabbelkoeken zijn een traditionele Nederlandse lekkernij die het best omschreven kan worden als een soort koekje of biscuit. Ze zijn knapperig en dun, met een delicate textuur. Drabbelkoeken worden vaak genoten met een kopje koffie of thee en zijn populair in heel Nederland.

Deze koekjes hebben een lange geschiedenis in de Nederlandse keuken en worden vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden zoals feestdagen en kermissen. Hoewel ze buiten Nederland misschien niet zo bekend zijn, zijn drabbelkoeken een heerlijke en traditionele lekkernij die door velen in de Nederlandse cultuur wordt genoten.

Drabbelkoeken

De naam “drabbelkoeken” komt van het Nederlandse woord “drabbel,” wat “druipend” of “vet” betekent. Dit verwijst naar het feit dat deze koekjes traditioneel werden gemaakt door beslag in hete olie of vet te gieten, zodat ze konden bakken en knapperig worden.

Recept drabbelkoeken

Ingrediƫnten drabbelkoeken:

Hoeveelheid: Product:   
150 gbloem  
100 gboekweitemeel  
1 kleine tlzout  
2eieren  
2-3 dlmelk  
200 gsuiker  
 geklaarde boter of reuzel of vet of olie  

Bereidingswijze:

  • Doe de bloem, het boekweitemeel, het zout en de kaneel in een kom.
  • Maar er een kuiltje in, breek daar de eieren in en roer er van het midden uit melk bij tot het beslag heel dik vloeibaar is.
  • Voeg de suiker toe, laat het beslag 15 minuten staan. Warm de te gebruiken vetsoort in een klein, hoog pannetje met een middellijn van niet mer dan 10 centimeter.
  • Houd de drabbelkoektrechter (een trechter met drie of vier tuitjes, ze zijn te koop) boven het warme vet, schep er ongeveer een halve soeplepel beslag in.
  • maak met de trechter draaiende bewegingen, zodat de kringelende deegslangetjes het vet-oppervlak in het pannetje bedekken.
  • Neem de drabbelkoek uit de pan zodra deze mooi bruin is.
  • Laat het vet nog boven het pannetje eraf druipen en druk de nog warme koek in een kommetje, zodat een soort vogelnestje ontstaat.
  • laat dit op grauw papier uitlekken.

Serveertip

Drabbelkoeken worden vaak puur gegeten, maar ze kunnen ook op smaak worden gebracht met ingrediƫnten zoals kaneel of citroenschil voor extra smaak. Sommige varianten omvatten het bestrooien van poedersuiker eroverheen of het samenvoegen van twee koekjes met een vulling zoals jam of karamel.