Drie in de pan

drie in de pan




Ingrediënten drie in de pan:

Hoeveelheid: Product:    
250 g bloem of half bloem, half boekweitemeel    
1 kleine tl zout    
1 ei    
10 g gist    
3 dl lauwe melk    
150 g krenten, rozijnen, sucade of appel    
  boter, slaolie of reuzel    




Bereidingswijze drie in de pan:

  • Doe de bloem en het zout in een kom, maak er een kuiltje in, breek het ei in het kuiltje.
  • maak de gist aan met een beetje lauwe melk, doe dit ook bij de bloem en roer er van het midden uit, onder toevoeging van nog 1 deciliter melk, een dik beslag van.
  • Besla het beslag totdat je blazen ziet en verdun het met de rest van de melk.
  • laat het beslag dichtgedekt tenminste anderhalf uur rijzen.
  • Zet het daartoe op een hoekje van het fornuis, of in een bak met handwarm water, of in een lauwe oven.
  • Was en droog zonodig de krenten en de rozijnen, snipper de sucade en de appel.
  • Roer deze door het gerezen beslag.
  • Laat wat boter, olie of reuzel in de koekenpan heet worden, leg drie hoopjes beslag (vier mag ook wel) in de pan.
  • Bak ze bruin, draai ze om als de bovenkant dof is.
  • Je kan drie in de pan ook zonder gist bakken, neem dan zelfrijzend bakmeel.
  • Toegegeven het beslag maken gaat sneller en met minder rompslomp, maar… er is een wezenlijk verschil in smaak tussen de ouderwetse met gist gebakken drie in de pan en de drie in de pan van zelfrijzend bakmeel.