Droge rijst

droge rijst

Alhoewel velen thans griezelen van het idee rijst als nagerecht, dus zoet, te nuttigen, kan niet voorbijgegaan worden aan het feit dat het in vroeger jaren heel gebruikelijk was! Slechts ‘indischgasten’ hadden weet van nassi en wat dies meer zij.



Ingrediënten droge rijst:

Hoeveelheid:  Product:     
250 g rijst    
½ l water    
1 tl zout    




Bereidingswijze:

  • Was de rijst onder stromend water op een zeef of vergiet.
  • Het rijstslijpsel, waardoor rijst gemakkelijk aan elkaar kleeft, spoelt er zodoende af.
  • Als het goed is, dient er zo lang gewassen te worden tot het door de rijst lopende water helder is.
  • Breng het water met het zout aan de kook, stort de rijst erin.
  • Roer zodra het water weer kookt met een houten lepel de rijst van de bodem.
  • Schuif de pan naar een hoekje van het fornuis en laat de rijst verder zonder te roeren in 20 tot 30 minuten gaar worden.
  • Neem de deksel van de pan en geef de rijst 5 minuten de gelegenheid geheel droog te worden.





Serveertip: Presenteer droge rijst:

  • met een klont of gesmolten boter en suiker
  • met een klont of gesmolten boter, suiker en kaneel met bruine suiker
  • met bessensapsaus
  • met gestoofde vruchten

Uit doelmatigheidsoogpunt of uit zuinigheidsoverwegingen werd – indien de voorkeur uitging naar gesmolten boter – de boter in een kommetje in de half gare rijst gezet. Als de rijst gaar was, was de boter gesmolten. Ook suiker en kaneel werden wel tegelijk met de boter in het kommetje gedaan.