Eiergelei met caramel




Ingrediënten eiergelei met karamel:

Hoeveelheid:  Product: 
5 eieren
50 g basterdsuiker
½ l melk
zout
1 vanillestokje
125 g suiker




Bereidingswijze:

  • Zet een metalen, liefst gladde, puddingvorm met een inhoud van ¾ liter klaar.
  • Klopt de eieren met de 50 gram basterdsuiker voeg de melk iets zout en het merg van een vanillestokje toe.
  • Roer alles goed dooreen en zeef dit.
  • Maak karamel van 125 gram suiker, zet ze daartoe droog op in een schone gave geëmailleerde braadpan.
  • Verwarm de suiker, schud steeds droge suiker over al gesmolten suiker, laat de gesmolten, steeds bruiner wordende, suiker in de pan rond lopen.
  • Temper in dit stadium de warmtebron, wacht tot de karamel bruist en doe ze dan snel over in de metalen puddingvorm.
  • Laat de karamel in de vorm rondlopen zodat bodem en zijkanten ermee bekleed zijn.
  • Pak de vorm met panlappen aan, de karamel is gloeiend!
  • Doe de melk-eimassa in de vorm.
  • Zet de vorm in een waterbad dat tegen de kook aan wordt gehouden.
  • Dit kan zowel ‘bovenop’ het fornuis als in de oven.
  • na een tot anderhalf uur is de gelei gevormd.
  • U kunt dit controleren door een mes in de gelei te steken.
  • Het dient er schoon uit te komen.
  • Laat de pudding afkoelen, alvorens ze te keren.
  • De vloeibaar geworden karamel vormt de saus.