Ingrediënten eiergelei met karamel:
Hoeveelheid: | Product: | ||
5 | eieren | ||
50 g | basterdsuiker | ||
½ l | melk | ||
zout | |||
1 | vanillestokje | ||
125 g | suiker |
Bereidingswijze:
- Zet een metalen, liefst gladde, puddingvorm met een inhoud van ¾ liter klaar.
- Klopt de eieren met de 50 gram basterdsuiker voeg de melk iets zout en het merg van een vanillestokje toe.
- Roer alles goed dooreen en zeef dit.
- Maak karamel van 125 gram suiker, zet ze daartoe droog op in een schone gave geëmailleerde braadpan.
- Verwarm de suiker, schud steeds droge suiker over al gesmolten suiker, laat de gesmolten, steeds bruiner wordende, suiker in de pan rond lopen.
- Temper in dit stadium de warmtebron, wacht tot de karamel bruist en doe ze dan snel over in de metalen puddingvorm.
- Laat de karamel in de vorm rondlopen zodat bodem en zijkanten ermee bekleed zijn.
- Pak de vorm met panlappen aan, de karamel is gloeiend!
- Doe de melk-eimassa in de vorm.
- Zet de vorm in een waterbad dat tegen de kook aan wordt gehouden.
- Dit kan zowel ‘bovenop’ het fornuis als in de oven.
- na een tot anderhalf uur is de gelei gevormd.
- U kunt dit controleren door een mes in de gelei te steken.
- Het dient er schoon uit te komen.
- Laat de pudding afkoelen, alvorens ze te keren.
- De vloeibaar geworden karamel vormt de saus.