Kruudmoes

Kruudmoes is een echt ouderwetse gerecht, dat negen van de tien mensen direct zou opnoemen. Niet dat zij het zelf vroeger gegeten hebben… nee, zij kennen het slechts van horen zeggen. Behalve misschien zij die afkomstig zijn uit de Gelderse Achterhoek en de streek van Overijssel die daar aan grenst, zij weten dat het een gortepap is met worst, waardoor wat groens wordt gemengd. Er zijn legio recepten voor kruudmoes, verschillend van plaats tot plaats en van huisvrouw tot huisvrouw.

Kruudmoes

’t Is een voorjaarsgerecht, van aanwezige groene kruiderijen werden jonge blaadjes of spruiten geplukt en er in verwerkt. Het had de naam erg gezond te zijn.

Ingrediënten kruudmoes:

Hoeveelheid: Product:   
200 ggort  
 water  
1½ lkarnemelk  
150 grozijnen  
1metworst  
100-200 gpekelspek  
 groende kruiden bijv.:

 

  • kervel
  • bieslook
  • selderij
  • melde
  • brandneteltoppen
  • zuring
  • kruizemunt
  • zwarte bessenbladeren
  • zevenblad
  • peterselie
  

Bereidingswijze kruudmoes:

  • Week de gort een nacht in ruim water, giet het weekwater eraf.
  • Breng de karnemelk met de gort en wat zout roerende aan de kook.
  • Doe het spek en de rozijnen erbij.
  • laat dit alles op een zeer zacht vuur in anderhalf uur gaar koken.
  • Mocht de moes te dik worden voeg dan wat water toe, of – indien voorhanden – wat karnemelk.
  • Laat de worst het laatste half uur mee koken.
  • Was alle verzamelde kruiden, snij ze fijn en kook ze 5 minuten mee.
  • Snijd het spek in blokjes en de worst in plakjes, meng deze en desgewenst ook nog een klont boter er door.
  • Eet kruudmoes als maaltijd, hetzij warm, hetzij koud, met stroop of suiker.
  • Ook wel werd de gort in water gaar gekookt, waarna er zoveel karnemelk op het laatst doorgeroerd werd als nodig om het geheel smeuïg te maken.