Oublies




Ingrediënten oublies:

Hoeveelheid:  Product: 
250 g bloem
1 tl zout
1 tl kaneel
1 pakje vanillesuiker
200 g suiker
2 dl water
1 ei
100 g boter




Bereidingswijze:

  • Meng de bloem met het zout, de kaneel en de vanillesuiker.
  • Los de suiker op in het water, verwarm het hiertoe enigszins.
  • Schenk het bij de bloem, roer het glad en voeg het ei toe, alsmede de gesmolten boter.
  •   Laat het beslag tenminste een uur rusten en opstijven.
  • Maak het knijpertjesijzer goed heet, vet het in met boter.
  • Lepel of schenk iets beslag op een kant, knijp het dicht en schrap zonodig de randjes schoon.
  • Houd het ijzer boven en heet vuur of een gasvlam, keer het na ruim tien tellen.
  • Als het ijzer eenmaal goed vet is kan je het ene na het andere koekje bakken zonder het ijzer steeds weer in te moeten vetten.
  • Rol ze onmiddellijk na het bakken om een gereedliggend vingerdik stokje of een steel van een houten lepel.




    Oublies worden ook wel knijpertjes genoemd en knijpertjes oublies. Per streek verschillen de benamingen en de recepten voor de koekjes die gebakken kunnen worden in plat wafelijzer.