Oud Hollandse Kermiswafels




Ingrediënten oud Hollandse kermiswafels:

Ingrediënten:  Product: 
250 g bloem
2 tl zout
2 tl kaneel
2½ dl lauwe melk
1 el suiker
20 g gist
 2 eieren
100 g boter
½ dl brandewijn
1½ dl water




Bereidingswijze:

  • Doe de bloem en het zout en de kaneel in een kom.
  • Maak er een kuiltje in, doe daar de met de lauwe melk en de eetlepel suiker aangemengde gist in.
  • Roer het beslag van het midden uit glad, voeg één voor één de eieren toe.
  • Besla het beslag tot je blazen ziet.
  • laat de boter smelten, schenk de boter er door een fijn zeefje bij, zodat het schuim achterblijft.
  • Doe ook de brandewijn erbij.
  • Laat het beslag, toegedekt, tenminste twee uur rijzen.
  • Maak het wafelwijzer goed heet.
  • Slap het beslag af met het water.
  • Vet het ijzer één keer in met boter, later is het niet meer nodig.
  • Bak wafel na wafel, enkele minuten op de ene kant en enkele minuten op de andere kant.
  • Hoe heter het vuur des te mooier worden de wafels.
  • Vroeger toen het wafelijzer boven echte hete vuren gehouden werd, was het een kwestie van zoveel tellen aan de ene kant en zoveel tellen aan de andere kant.
  • Iemand die wafels bakte, moest op zijn tellen letten en mocht de tel niet