Ingrediënten oud Hollandse kermiswafels:
Ingrediënten: | Product: | ||
250 g | bloem | ||
2 tl | zout | ||
2 tl | kaneel | ||
2½ dl | lauwe melk | ||
1 el | suiker | ||
20 g | gist | ||
2 | eieren | ||
100 g | boter | ||
½ dl | brandewijn | ||
1½ dl | water |
Bereidingswijze:
- Doe de bloem en het zout en de kaneel in een kom.
- Maak er een kuiltje in, doe daar de met de lauwe melk en de eetlepel suiker aangemengde gist in.
- Roer het beslag van het midden uit glad, voeg één voor één de eieren toe.
- Besla het beslag tot je blazen ziet.
- laat de boter smelten, schenk de boter er door een fijn zeefje bij, zodat het schuim achterblijft.
- Doe ook de brandewijn erbij.
- Laat het beslag, toegedekt, tenminste twee uur rijzen.
- Maak het wafelwijzer goed heet.
- Slap het beslag af met het water.
- Vet het ijzer één keer in met boter, later is het niet meer nodig.
- Bak wafel na wafel, enkele minuten op de ene kant en enkele minuten op de andere kant.
- Hoe heter het vuur des te mooier worden de wafels.
- Vroeger toen het wafelijzer boven echte hete vuren gehouden werd, was het een kwestie van zoveel tellen aan de ene kant en zoveel tellen aan de andere kant.
- Iemand die wafels bakte, moest op zijn tellen letten en mocht de tel niet