Ingrediënten prol:
Hoeveelheid: | Product: | ||
boter | |||
1 | beschuit | ||
250 g | oud brood zonder korst | ||
50 g | krenten | ||
100 g | rozijnen | ||
4 | appels | ||
2 | eieren | ||
75 g | suiker | ||
1 tl | kaneel | ||
geraspte citroenschil | |||
½ l | melk |
Bereidingswijze:
- Boter een vuurvaste schotel in.
- Bestrooi deze met gestoten beschuit.
- Besmeer de sneetjes brood met boter.
- Leg het brood in lagen in de schotel, strooi de krenten, rozijnen en de gesnipperde appels ertussen.
- Klop de eieren met de suiker en de kaneel, klop er de melk bij.
- Bevochtig het ingelegde met de eiermelk, druk alles met de bollenkant van een houten lepel aan.
- Zet de prol ongeveer drie kwartier in een warme oven (225°C, stand 4-5).
- Presenteer er een vanille-, wijn- of rumsaus bij.
- Het simpelste en een van de oudste bekende recepten van een prol gewaagt van besmeerde boterhammen, zure appels en suiker overgoten met karnemelk – er werd een prolsaus bij gepresenteerd bestaande uit karnemelk gebonden met in meel gewentelde boter en gezoet met suiker…