Prol




Ingrediënten prol:

Hoeveelheid:  Product: 
boter
1 beschuit
250 g oud brood zonder korst
50 g krenten
100 g rozijnen
4 appels
2 eieren
75 g suiker
1 tl kaneel
geraspte citroenschil
½ l melk




Bereidingswijze:

  • Boter een vuurvaste schotel in.
  • Bestrooi deze met gestoten beschuit.
  • Besmeer de sneetjes brood met boter.
  • Leg het brood in lagen in de schotel, strooi de krenten, rozijnen en de gesnipperde appels ertussen.
  • Klop de eieren met de suiker en de kaneel, klop er de melk bij.
  • Bevochtig het ingelegde met de eiermelk, druk alles met de bollenkant van een houten lepel aan.
  • Zet de prol ongeveer drie kwartier in een warme oven (225°C, stand 4-5).
  • Presenteer er een vanille-, wijn- of rumsaus bij.
  • Het simpelste en een van de oudste bekende recepten van een prol gewaagt van besmeerde boterhammen, zure appels en suiker overgoten met karnemelk – er werd een prolsaus bij gepresenteerd bestaande uit karnemelk gebonden met in meel gewentelde boter en gezoet met suiker…