Spekpannenkoeken




Ingrediënten spekpannenkoeken:

Hoeveelheid:  Product: 
500 g bloem of half bloem, half boekweitemeel
2 tl zout
1 ei
25 g gist
¾ l lauwe melk
250 g dungesneden doorregen rookspek
boter of reuzel




Bereidingswijze:

  • Doe de bloem en het zout in een kom, maak er een kuiltje in, breek het ei in het kuiltje.
  • Maak de gist aan met een beetje lauwe melk, doe dit ook bij de bloem en roer er van het midden uit, onder toevoeging van nog 4 deciliter melk, een dik beslag van.
  • Besla het beslag totdat je blazen ziet en verdun het daarna met de rest van de melk.
  • Laat het beslag dichtgedekte tenminste anderhalf uur rijzen.
  • Zet het daartoe op een hoekje van het fornuis of in een bak met handwarm water of in een lauwe oven.
  • Roer het beslag door.
  • Bak iedere keer drie plakjes spek heel lichtbruin in de koekenpan – voeg zonodig iets boter of reuzel toe – doe daarbij beslag en bak elke spekpannenkoek eerst aan de ene en dan aan de andere kant mooi bruin.
  • Je kan ze desgewenst dikker maken door minder melk toe te voegen.

Serveertip: Presenteer er stroop bij. Eet spekpannenkoeken als maaltijd.