Ingrediënten spekpannenkoeken:
Hoeveelheid: | Product: | ||
500 g | bloem of half bloem, half boekweitemeel | ||
2 tl | zout | ||
1 | ei | ||
25 g | gist | ||
¾ l | lauwe melk | ||
250 g | dungesneden doorregen rookspek | ||
boter of reuzel |
Bereidingswijze:
- Doe de bloem en het zout in een kom, maak er een kuiltje in, breek het ei in het kuiltje.
- Maak de gist aan met een beetje lauwe melk, doe dit ook bij de bloem en roer er van het midden uit, onder toevoeging van nog 4 deciliter melk, een dik beslag van.
- Besla het beslag totdat je blazen ziet en verdun het daarna met de rest van de melk.
- Laat het beslag dichtgedekte tenminste anderhalf uur rijzen.
- Zet het daartoe op een hoekje van het fornuis of in een bak met handwarm water of in een lauwe oven.
- Roer het beslag door.
- Bak iedere keer drie plakjes spek heel lichtbruin in de koekenpan – voeg zonodig iets boter of reuzel toe – doe daarbij beslag en bak elke spekpannenkoek eerst aan de ene en dan aan de andere kant mooi bruin.
- Je kan ze desgewenst dikker maken door minder melk toe te voegen.
Serveertip: Presenteer er stroop bij. Eet spekpannenkoeken als maaltijd.