Ingrediënten mayonaise:
Hoeveelheid: | Product: | ||
3 | hardgekookte eierdooiers | ||
1 | rauwe eierdooier | ||
1 el | mosterd | ||
1 tl | suiker | ||
1 tl | geraspte ui | ||
zout | |||
peper | |||
½ | citroensap | ||
½-1 dl | olijfolie |
Bereidingswijze 1:
- Meng alle eierdooiers, de mosterd, de suiker, de geraspte ui, zout en peper en het sap van een halve citroen zolang en zo fijn tot het er als boter uitziet.
- Giet er dan druppelsgewijs en steeds roerende de olie bij.
- De saus moet ‘lijvig’ zijn. Is ze te dik, doe er dan wat bouillon bij.
Bereidingswijze 2:
Vroeger werd ook al de ’tegenwoordige’ manier van mayonaise maken toegepast. Dat ging als volgt:
- meng 2 rauwe eierdooiers, zout peper, mosterdpoeder en azijn en voeg langzaam al roerende 1 deciliter slaolie toe.