
Ingrediënten Consommé:
Hoeveelheid: | Product: | ||
500 g | mager rundvlees | ||
1 | kalfspoot of kippebeentjes | ||
½ dl | water | ||
3 g | zout |
Bereidingswijze:
- Laat de slager het vlees zeer fijn snijden en de kalfspoot in stukjes hakken.
- Doe alle bovenstaande ingrediënten met elkaar in een consommé-pot. Dit is een stenen pot met een nauwe hals, gesloten door een stenen stop die door een veer vastgehouden wordt.*
- Zet de pot in een waterbad en laat dit 8 à 10 uur koken.
- Zeef de inhoud door een neteldoeks lapje.
- Laat de consommé – je verkrijgt ongeveer ½ l – bekoelen en schep het vet eraf.
- Gebruik consommé als extract.
Consommé is slechts enkele dagen houdbaar. Ook zieken kregen het vaak.
* Als je geen consommé-pot hebt, kan je ook gebruik maken van een hoog Keuls potje, dat afgesloten wordt met perkament papier of een inmaakglas met een ring, een seksel en een beugel.