Consommé

consommé




Ingrediënten Consommé:

Hoeveelheid:  Product:     
500 g mager rundvlees    
1 kalfspoot of kippebeentjes    
½ dl water    
3 g zout    




Bereidingswijze:

  • Laat de slager het vlees zeer fijn snijden en de kalfspoot in stukjes hakken.
  • Doe alle bovenstaande ingrediënten met elkaar in een consommé-pot. Dit is een stenen pot met een nauwe hals, gesloten door een stenen stop die door een veer vastgehouden wordt.*
  • Zet de pot in een waterbad en laat dit 8 à 10 uur koken.
  • Zeef de inhoud door een neteldoeks lapje.
  • Laat de consommé – je verkrijgt ongeveer ½ l – bekoelen en schep het vet eraf.
  • Gebruik consommé als extract.

Consommé is slechts enkele dagen houdbaar. Ook zieken kregen het vaak.

* Als je geen consommé-pot hebt, kan je ook gebruik maken van een hoog Keuls potje, dat afgesloten wordt met perkament papier of een inmaakglas met een ring, een seksel en een beugel.