Erwtensoep

Erwtensoep is echt ons ‘nationale gerecht’ en is al heel oud! Het recept hiervoor varieert van huisvrouw tot huisvrouw. De een zweert bij spliterwten, de ander bij hele erwten.





Spliterwten binden sneller, maar de smaak van hele erwten is pittiger. Een derde huisvrouw raspt – om het binden te bevorderen – een aardappel door de soep en een vierde maakt de soep altijd daags te voren, want de tweede dag is de soep véél lekkerder! Meegekookt varkensvlees is essentieel voor een originele erwtensoep. Je kan een varkens(knie)schijf nemen of een poot of krabbetjes, dat zijn de uiteinden van de ribben met wat vlees eraan. Spek en worst completeren het geheel. Over de mee te koken groenten is nagenoeg ieder het eens, prei, knol- en bladselderij horen erin. Slechts een enkeling waagt het kleingesneden wortel mee te koken.

Ingrediënten erwtensoep:

Hoeveelheid:  Product: 
300 g groene erwten
200 g spliterwten
2-3 l water
300 g vers spek of pekelspek of kinnebaksham
500 g varkensknieschijf of krabbetjes of een varkenspoot of een deel ervan
15 g zout
2 preien
½-1 knolselderij
selderijgroen
rookworst
roggebrood
boter




Bereidingswijze erwtensoep:

  • Week de erwten en de spliterwten een etmaal (24 uur) in twee liter water.
  • Voeg het spek en vlees toe.
  • Zet het op het vuur en laat het 2 uur koken.
  • Voeg zout, gesneden prei en gesneden knolselderij toe en laat de soep nog tenminste een half uur op staan.
  • Om het binden te bevorderen kunnen de hele erwten moedwillig kapot gemaakt worden.
  • Giet dan het vocht af in een andere pan en stamp de erwten. Als de erwten fijngemalen zijn, voeg je het kookwater weer toe.
  • Laat de soep nog enige tijd doorkoken, het komt de smaak en de smeuïgheid ten goede.
  • Voeg zonodig water toe.
  • Roer de fijngesneden bladselderij op het laatste moment door de soep.
  • Wel de rookworst apart (erwtensoep hoort geen rooksmaak te hebben).
  • Snij het spek in plakken en beleg daar gesmeerde roggeboterhammen mee.
  • De worst kan óf op de boterhammen óf in stukjes in de soep worden gedaan.