
Ingrediënten Pot-au-feu:
Hoeveelheid: | Product: | ||
1 kg | rundvlees | ||
1½ l | water | ||
10 g | zout | ||
1 | ui | ||
4 | kruidnagels | ||
gegarneerd boeket | |||
2 | wortelen | ||
½-1 | knolselderij | ||
2 | preien | ||
½ | kool | ||
eventueel | schorseneren |
Bereidingswijze:
- Neem rundvlees met een randje vet of met vet doorregen.
- Laat het heel, bind het desgewenst met draad tot een langwerpig of vierkant stuk.
- Zet het op met het water en het zout.
- Schuim het desgewenst af
- Doe er de grofgesneden groente bij – snijd de kool zelfs in niet meer dan drie stukken – voeg het gegarneerde boeket toe en de ongeschilde ui waarin de kruidnagels zijn gestoken.
- Laat alles tezamen 6 uur trekken op een zacht vuur.
- Haal de ui en het boeket uit de soep, kleur de soep desgewenst met een druppel apenjus of caramel.
- Schep de bouillon zonder groenten en vlees in de terrine op dunne sneetjes – per persoon één – fluitbrood (een witte-brood in een bepaalde vorm).
Eet tip: Eet eerst deze bouillon. Maak dan een schotel van het alreeds in plakken gesneden vlees, waaromheen de groenten zijn geschikt.
Serveer met Franse mosterd.
Een goede raad: doe het niet zo; kook wèl het vlees lang, doch kook de groenten slechts 15 tot 20 minuten en neem groente van het jaargetij, miniseer de hoeveelheid kool en de hoeveelheid wortel.