Pot-au-feu

pot au feu




Ingrediënten Pot-au-feu:

Hoeveelheid: Product: 
1 kg rundvlees
1½ l water
10 g zout
1 ui
4 kruidnagels
gegarneerd boeket
2 wortelen
½-1 knolselderij
2 preien
½ kool
eventueel schorseneren




Bereidingswijze:

  • Neem rundvlees met een randje vet of met vet doorregen.
  • Laat het heel, bind het desgewenst met draad tot een langwerpig of vierkant stuk.
  • Zet het op met het water en het zout.
  • Schuim het desgewenst af
  • Doe er de grofgesneden groente bij – snijd de kool zelfs in niet meer dan drie stukken – voeg het gegarneerde boeket toe en de ongeschilde ui waarin de kruidnagels zijn gestoken.
  • Laat alles tezamen 6 uur trekken op een zacht vuur.
  • Haal de ui en het boeket uit de soep, kleur de soep desgewenst met een druppel apenjus of caramel.
  • Schep de bouillon zonder groenten en vlees in de terrine op dunne sneetjes – per persoon één – fluitbrood (een witte-brood in een bepaalde vorm).





Eet tip: Eet eerst deze bouillon. Maak dan een schotel van het alreeds in plakken gesneden vlees, waaromheen de groenten zijn geschikt.

Serveer met Franse mosterd.

Een goede raad: doe het niet zo; kook wèl het vlees lang, doch kook de groenten slechts 15 tot 20 minuten en neem groente van het jaargetij, miniseer de hoeveelheid kool en de hoeveelheid wortel.