Platvis bakken




Ingrediënten platvis bakken:

Product: 
vis
zout
melk
slaolie, boterolie of raapolie




Bereidingswijze:

  • Werd er vroeger gezegd ‘vis moet zwemmen’, dan werd bedoeld dat vis alleen lekker gebakken kon worden in veel olie.
  • De voor het bakken van de vis gebruikte olie werd gezeefd en kon nog meerdere malen aangewend worden.
  • De platvissen worden ontdaan van kop en vinnen, goed gewassen, ingekerfd – hetzij meerdere malen overdwars, hetzij eenmaal overlangs – en ingewreven met zout enige tijd weggezet.
  • Voor het bakken worden ze afgedroogd, door melk gehaald en gebakken in dampend hete olie.
  • Als het korstje namelijk niet vlug genoeg wordt gevormd is de kans van aan de pan vastkleven groot.
  • Bak eerste de witte kant, deze is het mooiste en komt op de schotel naar boven te liggen. Zijn beide kanten gebakken, leg ze dan op grauw papier, overtollig  vet dringt daar in.