Spiering

Spierinkjes zijn kleine zilverwitte zoutwatervisjes, die in het voorjaar onze zeegaten binnentrekken om er kuit te schieten.



Ingrediënten Spiering:

Hoeveelheid:  Product: 
veel spierinkjes
zout
peper
melk
bloem
olie




Bereidingswijze:

  • Ontdoe ze van kop en ingewanden.
  • Was ze, wrijf ze in met zout en peper en laat ze enige tijd op een vergiet staan, zodat het zout en peper in de visjes kunnen trekken.
  • haal ze eerst door melk en dan door de bloem.
  • Bak ze in een koekenpan, leg ze stervormig erin met de staartjes naar het midden.
  • Bak ze in niet te veel olie.
  • Probeer, zodra de onderkant bruin is de ‘spieringster’ in zijn geheel op een deksel te laten glijden.
  • leg vervolgens de koekenpan op de deksel en keer pan en deksel tegelijk snel om.
  • Doe zonodig nog iets olie erbij in de pan om de tweede kant mooi knapperig bruin te bakken.
  • Ze behoren zo knappend gebakken te worden dat de graat mee opgegeten kan worden.





Leuke weetje: Gebakken spieringen werden en worden misschien nog wel bij de boterham gegeten.