Spierinkjes zijn kleine zilverwitte zoutwatervisjes, die in het voorjaar onze zeegaten binnentrekken om er kuit te schieten.
Ingrediënten Spiering:
Hoeveelheid: | Product: | ||
veel spierinkjes | |||
zout | |||
peper | |||
melk | |||
bloem | |||
olie |
Bereidingswijze:
- Ontdoe ze van kop en ingewanden.
- Was ze, wrijf ze in met zout en peper en laat ze enige tijd op een vergiet staan, zodat het zout en peper in de visjes kunnen trekken.
- haal ze eerst door melk en dan door de bloem.
- Bak ze in een koekenpan, leg ze stervormig erin met de staartjes naar het midden.
- Bak ze in niet te veel olie.
- Probeer, zodra de onderkant bruin is de ‘spieringster’ in zijn geheel op een deksel te laten glijden.
- leg vervolgens de koekenpan op de deksel en keer pan en deksel tegelijk snel om.
- Doe zonodig nog iets olie erbij in de pan om de tweede kant mooi knapperig bruin te bakken.
- Ze behoren zo knappend gebakken te worden dat de graat mee opgegeten kan worden.
Leuke weetje: Gebakken spieringen werden en worden misschien nog wel bij de boterham gegeten.