Balkenbrij

Balkenbrij

Balkenbrij is een typisch streekgerecht. De Limburgse is bijvoorbeeld heel anders dan de Betuwse. ’t Is ook een typisch slachtgerecht, het werd van allerhande slachtafval gemaakt. ’t Is bovendien een gerecht waarop iedereen zijn fantasie kon botvieren.




Het onderstaande recept geeft je de mogelijkheid zonder dat je een varken geslacht hebt, echte balkenbrij op tafel te brengen. Zowel rommelkruid als boekweitmeel zijn o.a. in Reformzaken verkrijgbaar. In plaats van rommelkruid te gebruiken kan je ook wat aanrommelen met bijvoorbeeld peper, nootmuskaat, kruidnagelgruis, anijszaad – je balkenbrij zal ook dan ongetwijfeld voortreffelijk worden, zij mist dan echter de rode kleur, hetgeen geen ramp is.

Ingrediënten balkenbrij:

Hoeveelheid:  Product: 
200 g varkenspoulet
100 g vers vet spek
1 l water
50 g leverpastei (1 blikje)
50 g rozijnen
½ el zout
2 el rommelkruid
200 g boekweitermeel




Bereidingswijze:

  • Kook het poulet met het stukje spek in het water, waaraan ook de inhoud van het blikje leverpastei en het zout wordt toegevoegd. Kooktijd ongeveer 1 uur.
  • Haal het vlees en het stukje spek eruit, snijd of maal of hak het vlees zo fijn mogelijk, snijd het spek in dobbelsteentjes. Breng het vocht weer aan de kook, nu met de rozijnen en de kruiden en met het fijn verdeelde vlees en het spek.
  • Stort er 200 gram boekweitmeel in, roer flink, geef het boekweitmeel 10 minuten de gelegenheid om gaar te worden.
  • De lepel dient rechtop in de brijpot te blijven staan.
  • Proef.
  • Doe de massa over in een met koud water omgespoelde vorm of kom.
  • Laat het afkoelen.
  • Snijd er plakken van, wentel deze door bloem, schud overtollig bloem eraf, bak de plakken in vet of boter in de koekenpan aan beide kanten bruin.

Eettip: Eet ze op de boterham, stroop smaakt daar uitstekend op, maar er zijn streken waar dit niet gebruikelijk is! Of is gebakken balkenbrij op bij rode kool of appelmoes.