Ingrediënten runderlappen (variatie 2):
Hoeveelheid: | Product: | ||
¾-1 kg | runderlappen | ||
1½ tl | zout | ||
½ tl | peper | ||
100-150 g | boter of vet | ||
1½-3 dl | water | ||
azijn | |||
1 | laurierblad | ||
5 | peperkorrels | ||
aardappelmeel |
Bereidingswijze:
- Klopt de lappen murw met een houten vleesklopper.
- Wrijf de runderlappen in met een mengsel van zout en peper.
- Warm de boter of het vet, braad er de lappen in.
- Haal daartoe eerst beide kanten door het hete vet, braad daarna kant voor kant bruin.
- Doe er zoveel water bij dat de lappen bijna onderstaan.
- Voeg voorts 1 eetlepel azijn en de kruiden toe.
- laat de lappen tenminste 1½ uur sudderen tot ze mals zijn.
- Keer ze af en toe en controleer of er nog voldoende vocht is, vul zonodig het vocht aan.
- Goede jus bestaat uit eenderde vet en tweederde ‘bruin van jus’.
- Bind desgewenst de jus iets bij met weinig aangemengd aardappelmeel.