Jam




Ingrediënten Jam:

Hoeveelheid:  Product: 
1 kg vruchten
1 kg suiker
citroensap of citroenzuur




Bereidingswijze:

  • Zet de schoongemaakte, gewassen en zonodig klein gesneden vruchten met het aanhangende water op en kook ze tot moes.
  • Wrijf zeer pitrijke vruchten door ‘een paardenharen’ zeef.
  • Meet hoeveel je hebt door er een steel van een houten lepel in te steken en daar een streepje op te zetten. Het moes moet eerst indampen tot tweederde van de oorspronkelijke hoeveelheid, dan pas mag de suiker erbij.
  • Nu kook je roerende nog een minuut of tien alles tezamen enen je keurt de jam op dikte door een kleine druppel op een koud bord af te laten koelen.
  • Als je het bord schuin houdt, mag de druppel traag uitvloeien.
  • Voeg naar smaak citroensap, of iets in zeer weinig heet water opgelost citroenzuur, toe.
  • Behalve dat de jam door het toevoegen van citroen frisser van smaak wordt, bevordert het citroenzuur ook het geleren.
  • Voor het geleren of dik worden is hoofdzakelijk pectine verantwoordelijk.
    Lang niet alle vruchten zijn even rijk hieraan, vandaar dat het van sommige vruchten heel goed en van andere vruchten slecht jam maken is.Rijk aan pectine zijn bijvoorbeeld rode bessen, veenbessen, appels, onrijpe kruisbessen, kweeën en japanse appeltjes. Aardbeien, rabarber, kersen en perziken zijn arm aan pectine. Ook vroeger hadden jambereidsters dat al door en combineerden derhalve goede en minder goede ‘jam’ vruchten. Het combineren van verschillende vruchten kan bovendien smaak verrassende resultaten opleveren… Ook verstonden onze grootmoeders de kunst om ‘flauwe’ jam te kruiden met citroenschil, of gember of kruidnagels of pijpkaneel.
  • Vul de schone jampotjes zo vol mogelijk met zo heet mogelijke jam.
    Er zijn speciale jamtrechters in de handel, dit zijn wijde trechters, die precies op een jampotje passen.
  • Sluit de potjes met natgemaakte stukjes cellofaan.
  • Plak ze op de jam, zodat er geen lucht meer tussen zit, trek het cellofaan dan om de pot en bind er een touwtje om of doe er een elastiekje om ter hoogte van de schroefdraad.
  • Knip het cellofaan rondom bij.
  • Als de jam geheel is afgekoeld is het cellofaan mooi glad en iets hol getrokken.
    Ook is het mogelijk de potjes iets minder vol te vullen en de jam te bedekken met een laagje vloeibare paraffine, dat spoedig zal stollen. Wil je de jam gebruiken dan wip je de paraffine eraf, spoelt ze af en bewaart ze, want je kan paraffine steeds weer opsmelten en gebruiken.
  • Tenslotte plak je op elk potje een etiketje waarop je de soort jam en de datum van bereiden vermeldt.





Maak bijvoorbeeld jam van:

  • aardbeien met citroen
  • aardbeien met rabarber
  • aardbeien met appels
  • frambozen met rode bessen
  • bramen met citroen
  • bramen met appels
  • zwarte bessen
  • bosbessen
  • vlierbessen met citroen
  • rabarber met abrikozen
  • rabarber met gember
  • kersen en rode bessen
  • pruimen, kook enkele kernen uit de pitten mee
  • kwetsen, kook enkele kernen uit de pitten mee
  • mirabellen, kook enkele kernen uit de pitten mee
  • abrikozen, kook enkele kernen uit de pitten mee
  • tomaten met citroen en kruidnagel
  • tomaten met pruimen
  • rozenbottels met citroen
  • wortel met citroen
  • kweeperen met citroen