Broeder of Poffert

poffert




Ingrediënten broeder of poffert:

Hoeveelheid:  Product:     
250 g bloem of half bloem, half boekweitemeel    
1 kleine tl zout    
1 ei    
10 g gist    
2 dl lauwe melk    
100-150 g krenten, rozijnen, sucade of appel    
  slaolie of reuzel    
eventueel 50 g dobbelsteentjes rookspek    




Bereidingswijze:

  • Maak van bloem, zout, ei, gist en melk een dik beslag op dezelfde wijze als voor drie in de pan.
  • Laat het op dezelfde wijze rijzen
  • Verzorg en voeg ook het vulsel op dezelfde wijze toe.
  • Verwarm in een gietijzeren braadpan – vroeger in een ‘ijzeren potje’ – wat slaolie of reuzel, òf bak er de spekjes in uit.
  • Doe het beslag erin, had je spekjes uitgebakken dan moet je proberen deze enigszins in de pan en dus in de toekomstige broeder, te verdelen.
  • laat de broeder langzaam gaar worden.
  • Reken drie kwartier voor de eerste kant en dan nog een kwartier tot een half uur voor de tweede kant.

Serveertip: Presenteer er stroop, of stroopsaus, of boter en suiker bij.