
Ingrediënten broeder of poffert:
Hoeveelheid: | Product: | ||
250 g | bloem of half bloem, half boekweitemeel | ||
1 kleine tl | zout | ||
1 | ei | ||
10 g | gist | ||
2 dl | lauwe melk | ||
100-150 g | krenten, rozijnen, sucade of appel | ||
slaolie of reuzel | |||
eventueel 50 g | dobbelsteentjes rookspek |
Bereidingswijze:
- Maak van bloem, zout, ei, gist en melk een dik beslag op dezelfde wijze als voor drie in de pan.
- Laat het op dezelfde wijze rijzen
- Verzorg en voeg ook het vulsel op dezelfde wijze toe.
- Verwarm in een gietijzeren braadpan – vroeger in een ‘ijzeren potje’ – wat slaolie of reuzel, òf bak er de spekjes in uit.
- Doe het beslag erin, had je spekjes uitgebakken dan moet je proberen deze enigszins in de pan en dus in de toekomstige broeder, te verdelen.
- laat de broeder langzaam gaar worden.
- Reken drie kwartier voor de eerste kant en dan nog een kwartier tot een half uur voor de tweede kant.
Serveertip: Presenteer er stroop, of stroopsaus, of boter en suiker bij.